Indumentària

LA MODA, INDUMENTÀRIA I EXPOSICIONS

La moda al segle XVIII i XIX està molt lluny del concepte que ara tenim de moda. Quan ara les modes muden cada temporada, cal tenir en compte que antigament la roba inclús s’heretava, es descosien peces desgastades i se n’afegien de noves.

En conjunt, la indumentària valenciana dels segles XVIII al XIX, amb l’excepció d’algunes peces heretades del passat ‑com els saragüells‑, respon a variants locals de l’estructura de la moda europea occidental.

La moda venia de París i Londres on era copiada per la noblesa de què copiava al temps el poble pla, adaptant‑la als seus costums, situació econòmica i manera de viure. Durant el segle XVIII i la meitat del XIX, les modes no canvien l’estructura del vestit, sinó que n’afecten només els detalls. És a finals del segle XIX i principis del XX quan el canvi és més complet i profund. Les dones ja no utilitzen el gipó sinó el sac, han canviat el mocador de coll per la toqueta, s’han canviat el monyo i ja no gasten davantal per a mudar‑se. Quant als homes, ja es posen pantaló llarg arraconant calçons i saragüells i s’estén la brusa, peça que va substituint el jupetí i la jupa.

El clima condiciona les variacions de la indumentària i a les regions interiors d’hiverns llargs, no han desenrotllat una indumentària apropiada per a la calor i en arribar l’estiu, el que fan és alleugerir el vestit i suprimir peces d’abrigar (peücs i calcetins, jupa, capa, manta) per contra, a les zones litorals.

Si bé no hi ha hagut un estil de vestir propi de determinats oficis o treballs (ni tan sols els llauradors anaven vestits de «llauradors»), la nostra societat tradicional feia molta diferència en quant utilitzar un tipus de roba per a cada ocasió, cosa que ara ja va perdent‑se. Es mantenia el costum d’estrenar alguna peça o un vestit per la Puríssima, el Corpus o les Festes Patronals, distingint clarament la roba d’entre setmana i roba del diumenge, roba de feina, d’anar net, de mudar‑se o de festa.

La varietat de teixits comprèn des del cotó (cretona, percal, batista, retort, moletó), les fibres vegetals (llenç, fil, nipis), la seda (adomassat, brocat, tafetà, crespó, setí, mussolina, alducar) a la llana (estam, estamenya, merí, drap, franel·la), etc.


Xerrada indumentària tradicional S. XVIII-XIX, per al Grup Baladre – 22/03/2025.

Xerrada sobre indumentària tradicional per al Grup de Danses Baladre de la mà del mestre d’Oliva (La Safor): Joan Vicent Mengual, presenta una xerrada i un audiovisual amb eixamples i models vestits de diferents èpoques, El temps cronològic del qual es va parlar, anava des del segle XVIII fins ben avançant el XIX. Com evolucionava la forma de vestir adaptant-se a la funcionalitat de les peces de roba i a la moda. La diferència entre la roba de treball i la de mudar, entre classes socials, variacions entre la roba popular i la de sastreria, també entre les diferents estacions de l’any. A la xerrada es van poder veure peces antigues, reproduccions i roba de nova creació tant de dona com d’home.
Va tindre lloc el dissabte dia 22 de març a les 17:00 h. en la Casa de Ferro del poble de Muro, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Muro.


El Grup Baladre va col·laborar en l’exposició «Mantons i Ventalls», organitzada per l’Institut d’Història l’Almoroig, el 21 de gener de 2011.

Exposició tradicional de mantons de Manila i ventalls, organitzada per «L’institut d’història l’Almoroig». A aquesta exposició el Grup Baladre, va aportar els nostres coneixements d’indumentària tradicional, en concret la dels mantons i ventalls, tant de la història com de l’ús d’estes peces d’indumentària tradicionals a les nostres comarques, aportant per a l’exposició el material d’aquest tipus del qual disposa el grup Baladre; col·laborant així amb «L’institut d’història l’Almoroig», a entendre millor la vida quotidiana de la gent del passat a Muro. Esta exposició es va celebrar a la sala principal de la Biblioteca Municipal de Muro, durant la nostra tradicional Fireta de Sant Antoni, els dies 21, 22 i 23 de gener de 2011.


El grup Baladre va col·laborar amb el «Taller-Teatre de Titelles Buffo» de Puçol (València), del 30 de maig al 16 de juny del 2007.

Baladre va col·laborar amb el «taller-teatre de Titelles Buffo», aportant indumentària antiga tradicional per a: «l’Exposició a Grandària Real«, contrastant amb la grandària xicoteta de les seues titelles. Esta companyia-taller de titelles compta amb diferents tècniques com:
    -Taller teatre d’ombres corporals.
    -Taller teatre de gegants i màscares.
    -Taller teatre de titelles objecte.
    -Taller teatre de paper arrugat.
Les titelles escenifiquen costums i moments dels nostres avantpassats mostrant una reproducció d’indumentària antiga valenciana de la primera meitat del segle XIX. Estes exposicions i representacions van tindre lloc a Muro a: «La Casa de Ferro», del 30 de maig al 16 de juliol del 2007.


El Grup Baladre preparem en el nostre 25 aniversari: «Exposició Retrospectiva BALADRE 25 ANYS» Muro Fireta Sant Antoni 2006.

20, 21, 22 de gener del 2006, amb motiu del nostre 25 aniversari, i aprofitant l’ocasió que ens brinda la nostra «Fira de Sant Antoni 2006«, preparem per a estes dates una exposició retrospectiva anomenada: «BALADRE 25 ANYS» que reflecteix el nostre recorregut d’estos 25 anys. Lloc: Centre Social Matzem, (1ª Planta) dies 20, 21, i 22.


Baladre col·labora en l’exposició: «La dona a Muro» Fireta St. Antoni gener de 2002.

Vam col·laborar en l’exposició, «La dona a Muro», que va tindre lloc durant la nostra Fireta de Sant Antoni, el 18, 19 i 20 de gener del 2002, esta exposició tradicional dedicada a la dona de Muro, va ser organitzada per «L’Institut d’Història l’Almoroig«. A esta exposició vam aportar els nostres coneixements d’indumentària tradicional així com divers material i objectes de la vida quotidiana de la dona del passat.


Baladre prepara la: «IIª Mostra d’Indumentària Tradicional» en Muro, dins dels actes de la celebració del: «III Centenari de la Segona Germania» i les Danses de Palàcio de l’11 al 20 de juny de 1993.

Llarg ha estat el camí que ha recorregut el grup de danses Baladre per arribar fins ací. Hem treballat dia a dia amb il·lusió en retornar‑li al nostre poble una a una, les peces que componen el bell mosaic de la cultura i les tradicions heretades dels nostres majors. En anar retornant la festa i la música a la calor del carrer, en anar deixant per a la memòria del futur tot allò que la pols dels anys havia ocultat, estem intentant obrir nous camins. I no estem fent‑los sols, ja que ens sentim abrigats per tots els murers que cada dia col·laboren i participen més en aquest empeny. Han passat set anys de la primera exposició d’indumentària (1986), que va organitzar el grup i sabíem que amagats en els terrats, en mundos i calaixos, existien tresors que hi havia de traure a la llum.  I el poble de Muro i de Benamer s’ha abocat a col·laborar en fer que aquesta exposició siga un fet. Gràcies a tots per les vostres aportacions i pel vostre interès. Ho sabem, de gotes d’aigua es fan els rius.

El Grup Baladre, vam preparar la nostra «IIª Mostra d’Indumentària Tradicional» en Muro, amb motiu de la celebració del «III Centenari de la Segona Germania 1693-1993«, amb xerrades i col·loquis en el poble de Muro al voltant d’este fet històric tan important per a les nostres comarques els dies 1, 2 i 3 de juliol de 1993, i l’aportació del Grup Baladre amb els seus balls i la 2ª exposició d’indumentària en la Filà dels Contrabandistes de Muro, de l’11 al 20 de juny de 1993. Celebrada a més, dins dels actes del centenari i les nostres danses de Palàcio de 1993.

Col·labora: Ilm. Ajuntament de Muro.
Agraïments: Filà Contrabandistes, Inmaculada García, Xelo Climent, Estil Moda, Boutique del tejido, Tejidos Rafael, Particulars de Benamer, Particulars de Muro.

La Segona Germania fou un alçament armat de les bases socials agermanades enfront dels poders repressius i autoritaris de l’època, desenvolupat majoritàriament en les comarques centrals del Regne de València el 1693. Un dels combats en la nostra comarca del Comtat va ser entre dues forces: (1397 homes armats i amb artilleria, enfront de 1500 camperols pràcticament desarmats) tingué lloc el 15 de juliol a Setla de Nunyes, prop de Muro d’Alcoi. La batalla de Setla de Nunyes durà dues hores i finalitzà en no més de 15 homes morts, tots de la banda dels «agermanats».


Grup l’Almoroig de Danses i Cultura Popular: Exposició d’indumentària maig-juny de 1986.

Any 1980, este any NO hi ha grup de danses encara en el poble de Muro, però sí que hi ha un grup de joves amics que es reuneixen i recuperen les danses i els balls de Muro a la Plaça de «Palàcio», a més cal dir que el Grup de Danses de Muro, es va consolidar com a grup a partir de les danses de Palàcio de juny 1981 amb el nom de: «Grup de Danses de Muro» fins a la Fireta de gener de 1986. En les Danses de Palàcio de juny de 1986 i la 1ª Exposició d’Indumentària passa a dir-se: «Grup l’Almoroig de Danses i Cultura Popular». En la Fireta de St. Antoni de 1988 canvia el nom definitivament a: Grup de Danses Baladre.

El Grup l’Almoroig de Danses i Cultura Popular de Muro organitza una exposició d’indumentària sota el títol «Moda d’ahir«, al voltant de la roba tradicional de faena i festa de Muro i la nostra comarca en els segles XVIII i XIX. El Grup l’Amoroig vam preparar la nostra primera exposició d’indumentària tradicional. En col·laboració amb la Caixa d’Estalvis d’Alacant i Múrcia (antiga CAM) del 28 de maig fins al 7 de juny de 1986, en la sala d’exposicions de la caixa d’estalvis (obres socials) del carrer la Font s/n de Muro.