2004 fins a 2006

2004 fins a 2006


Actes de celebració del 25 aniversari de Baladre al llarg de tot l’any 2006:

Al llarg del 2006 hem celebrat 25 anys d’existència, d’anar fent, de creure en el nostre poble i la nostra gent. De vegades ha esdevingut un camí difícil, però sempre ha estat un camí d’enamorament, un camí que ens ha fet estimar a tot un País i sempre ens ha dut a casa nostra, al nostre poble, on hem trobat una herència rica i abundant, que cal mimar. Algunes tradicions les hem perdut; la Salpassa, els bous de carrer, les cordaes, anar a menjar-se la mona al camp, els jocs infantils, les cançons de bressol, les pastes casolanes pels esdeveniments.. altres les hem conservat i fins i tot, recuperat.

El Grup Baladre tanca la celebració del seu 25 aniversari, amb un espectacle que vol reunir a totes les associacions del poble que treballen en el món de la música i la cultura, al voltant d’un tema únic: Muro i la seua gent, un poble i uns veïns que mantenen entre tots un grapat de tradicions en què es reconeixen i miren amb elles cap al segle XXI»



«L’Espectacle Conjunt al Voltant de les Tradicions de Muro», Dia 20 de gener del 2007, a les 19h. Al Centre Cultural Polivalent de Muro.
(tanca la celebració de l’any 2006, del seu 25 aniversari).

Dia 20 de gener del 2007, a les 19’00 h. Al Centre Cultural Polivalent de Muro amb motiu de la clausura dels actes dels nostres 25 anys com a grup, organitzem: «L’Espectacle Conjunt al Voltant de les Tradicions de Muro«, amb la participació de: La Xafigà, Sarnatxo Folk, Rondalla la Lira, Unió Musical de Muro, Cor Parroquial Sant Joan Baptista, xiquets dels col·legis Montcabrer i Bracal, Grup de Teatre Jalepatakala i Grup de Danses Baladre.

És hora de posar el tresor al descobert perquè tots fruïm d’ell. Per això hem elaborat un espectacle que parla de Muro i que està a mig camí entre el treball etnogràfic en viu i en directe, i una mínima elaboració teatral que li done coherència. Un espectacle fet pels seus protagonistes: el conjunt de la societat murera. Per que és un mèrit de tots. Un espectacle que no deixarà ningú indiferent i on tot murer es pot reconèixer. La festa, la tradició, la música i el ball estan vius, perquè entre tots li donem vida.

********************

Dies del 10 al 17 de juliol del 2006. Recepció del grup polonès: «Stowarzyszenie Milosników Kultury Ludowej Powislanie«, de Stum. El grup polonès ens va tornar la visita, del 10 al 17 de juliol del 2006 recorrent així les nostres comarques, per a conèixer els nostres pobles i costums i compartir també les seues amb nosaltres. Perquè la seua estada fóra el més agradable possible els prepararem una ruta turística perquè conegueren les nostres terres, organitzant-los també una sèrie d’actuacions a L’Orxa, Benillup i Muro, perquè pogueren mostrar així el seu costum i tradicions al poble de Muro i les nostres comarques.

**********************

10 de juny del 2006, A les 20:00 h. “II Aplec de les Danses dels Pobles de la Mariolaque enguany se celebrarà a Muro amb la participació de tots els pobles que fan danses a la Mariola: Alcoi, Planes, Beneixama, Bocairent, Biar, Gaianes, Agres, Banyeres, Cocentaina i Muro, on cada poble va ballar la seua dansà des de la Plaça l’església fins a la Plaça del Palau on va tindre lloc la recepció oficial dels pobles participants i que després van ballar tots conjuntament els balls de Muro, tot seguit va haver-hi un sopar de faixa i un sarau a càrrec de les rondalles dels pobles participants en la Plaça del Palau de Muro.

*********************

20, 21, 22 de gener del 2006, amb motiu del nostre 25 aniversari, i aprofitant l’ocasió que ens brinda la nostra «Fira de Sant Antoni 2006«, preparem per a estes dates una exposició retrospectiva anomenada: «BALADRE 25 ANYS» que reflecteix el nostre recorregut d’estos 25 anys. Lloc: Centre Social Matzem, (1ª Planta) dies 20, 21, i 22.

**********************

25è aniversari del Grup de Danses Baladre de Muro, any 2006. El Grup Baladre compleix al llarg de l’any 2006 el seu 25 aniversari. Ja ha passat tot este temps des que a finals dels anys 70 i principis dels 80, diversos grups d’amics es plantegen la tasca de recuperar els balls, la música i la cultura popular que va quedant en l’oblit i iniciar una labor de dignificació del patrimoni cultural del nostre poble. 25 anys després és molt el camí recorregut i encara que són molts els objectius aconseguits, som conscients que encara ens queda molt de camí per recórrer. El grup Baladre està realitzant un gran esforç, perquè este any que ve 2006, se celebren en commemoració dels nostres 25 anys com a grup, un gran i variat nombre d’esdeveniments culturals, com ara: actuacions musicals i de danses, exposicions d’etnografia, indumentària i fotografia, edició de revista, conferències divulgatives, tallers de danses i altres. Estos esdeveniments ja s’aniran detallant més avant en un calendari amb totes les dates i horaris.


La rondalla Baladre va col·laborar amb el Grup St. Jordi d’Alcoi en la seua actuació a la localitat de Daia Nova, 17/12/2006.

El 17 de desembre del 2006, la rondalla Baladre va col·laborar amb el Grup St. Jordi d’Alcoi en la seua actuació a la localitat alacantina de Daia Nova. El grup de danses St. Jordi d’Alcoi, va demanar la col·laboració a la Rondalla Baladre en la seua actuació de Daia Nova (Alacant), el diumenge 17 de desembre del 2006 a les 18’00 h. Esta actuació del grup St. Jordi, està patrocinada per l’excel·lentíssima Diputació d’Alacant, dins de la campanya: «Tardor Cultural» i que la localitat de Daia Nova va incloure dins de la seua programació de festes nadalenques 2006-2007.


La Rondalla Baladre en el concert de Nadal del Cor Parroquial, 17/12/2006.

Un any més la Rondalla Baladre va col·laborar amb el Cor Parroquial Sant Joan Baptista, en el seu Concert de Nadal que va tindre lloc en la parròquia de Muro, el diumenge 17 de desembre del 2006 a les 12’30 h. La nostra rondalla va participar en la segona part d’este recital interpretant 6 nadales amb els instruments de corda, combinats amb la polifonia dels cantants del cor.


Baladre en la festa del 9 d’Octubre d’Alfàs del Pi, 09/10/2006.

Actuació en l’Alfàs del Pi, el 9 d’octubre del 2006 a les 12’00 h. Vam Actuar a l’Alfàs de Pi, invitats pel seu ajuntament i la regidoria de cultura als actes commemoratius del dia 9 d’octubre, (dia del País Valencià). Vam ballar el dilluns 9 d’octubre a les 12’00h en la plaça de l’església d’esta localitat alacantina. En esta actuació vam representar de nou l’espectacle: «Cada cosa al seu temps», estrenat per primera vegada el 19 d’agost del 2005, en el nostre viatge d’intercanvi a Polònia, i que vam voler donar a conèixer també en el nostre poble i comarques veïnes. En este espectacle fem una mostra de balls, cançons, músiques i tradicions de la nostra zona cultural, estructurat al llarg de les quatre estacions de l’any.


Baladre al poble de Planes en la festa del 9 d’Octubre (2006).

Actuació en Planes de la Baronia: el 8 d’octubre del 2006 a les 18’30 h. en el carrer Bisbe Sanus de Planes, convidats pel seu ajuntament a les festes majors en honor a la Mare de Déu del Roser, Sant Roc i el Santíssim Crist. En esta actuació vam representar de nou l’espectacle: «Cada cosa al seu temps«, estrenat per primera vegada el 19 d’agost del 2005, en el nostre viatge d’intercanvi a Polònia, i que vam voler donar també a conèixer al nostre poble i comarques. En este espectacle fem una mostra de balls, cançons, músiques i tradicions de la nostra zona cultural, estructurat al llarg de les quatre estacions de l’any.


Baladre participa en la «II Fira Gastronòmica de Productes Típics i Artesanals» de Muro, 01/10/2006.

L’1 d’octubre del 2006, el Grup Baladre participa en la «II Fira Gastronòmica de Productes Típics i Artesanals» de Muro. Convidats per les associacions de comerciants i l’ajuntament murer, el Grup de Danses Baladre amb La Xafigà, van participar en l’animació de carrer de la «II Fira Gastronòmica de Productes Típics i Artesans» situada a la Plaça del Matzem, ballant per tots els indrets de la fira durant el matí i vesprada del diumenge 1 d’octubre del 2006.


El 30 de setembre del 2006, la rondalla Baladre participa en: «III Aplec de Rondalles Tio Delfín», a Alcoi.

Convidats pel Grup de Danses Carrascal d’Alcoi vam participar en el seu «III Aplec de Rondalles Tio Delfín» el dissabte 30 de setembre del 2006 a les 18’30h. en la Plaça de Dins d’Alcoi. Esta trobada s’engloba dins dels actes de la «XVII Setmana de Cultura Popular«, organitzada pel grup Carrascal. En esta trobada 2006 vam participar: La Rondalla del Centre de Majors de la Plaça (Alcoi), La Rondalla del Grup Baladre (Muro), i la Rondalla del Grup de Danses Carrascal (Alcoi).


El Grup Baladre a les Festes de Turballos, 17 de setembre del 2006. 

El Grup Baladre actua en les Festes de Turballos, el diumenge 17 de setembre de 2006, i després de la missa en honor al sant i la processó, a les 19’00 h. en la Plaça de l’Església, com ve sent habitual el Grup Baladre participa un any més en les festes patronals de Turballos, en honor a Sant Francesc de Paula. En esta ocasió vam presentar un espectacle renovat: «Cada cosa al seu temps«, és tracta d’una mostra de balls, cançons, músiques i tradicions de la nostra zona cultural, compost per quatre parts diferenciades i estructurat al llarg de les quatre estacions de l’any, que va agradar al públic que assisteix habitualment a les festes d’este poble.


Recepció del grup polonès: «Stowarzyszenie Milosników Kultury Ludowej Powislanie», d’Stum (juliol 2006).

El grup polonès «Stowarzyszenie Milosników Kultury Ludowej Powislanie», de la localitat d’Stum ens va tornar la visita, del 10 al 17 de juliol del 2006 recorrent així les nostres comarques, per a conèixer els nostres pobles i costums i compartir també les seues amb nosaltres. Perquè la seua estada fora el més agradable possible els vam preparar una ruta perquè conegueren les nostres comarques, organitzant-los també una sèrie d’actuacions a Muro, Benillup, i L’Orxa, perquè ens pogueren mostrar així el seu costum i tradicions a Muro i les nostres comarques.


Baladre al «Culturaviva 2006»  de Granollers, 24 i 25/06/2006.

Baladre vam participar en el «VI Culturaviva 2006«, que celebrava la seva sisena edició a Granollers (Vallès oriental, Catalunya) els dies 23, 24 i 25 de juny, dins de la seua Festa Nacional de Granollers de Sant Joan. El Grup de Danses Baladre al costat de La Muixeranga «El Ball dels Locos de l’Olleria» (La Vall d’Albaida) vam viatjar a Granollers el dissabte dia 24 de juny, participant en la festa de Sant Joan el diumenge 25 de juny a les 11:30 h. en la Plaça de l’Església amb una actuació de balls conjunta amb el grup local l’Esbart Dansaire de Granollers, en acabar l’actuació conjunta vam anar a la Plaça de La Porxada on van haver-hi Castells de la mà de la colla de Granollers i la colla dels nostres companys de l’Olleria (El Ball dels Locos) i la rondalla Baladre va posar la música en l’alçada dels castells d’aquesta colla.

Cultura Viva, organitzada per la: Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL). És un programa coordinat per l’Institut de Cultura de Barcelona que té com a finalitat promoure processos de democràcia cultural coproduïts amb tot un conjunt divers d’agents que treballen per la cultura com a bé comú dins un model d’innovació públic-comunitària. Com a mostra algunes de les edicions dutes a terme són: Sant Feliu de Llobregat (2007), Granollers (2006), Sant Sadurní d’Anoia (2005), Ripoll (2004), Amposta (2003); (2002), Ciutat d’Igualada (2001).


Danses de Muro a la Plaça del Palau; 17 de juny de 2006.

Aplec de Danses de la Mariola
– Dissabte dia 10 de juny

   -A les 20:00h. “II Aplec de les Danses dels Pobles de la Mariola”que enguany se celebrarà a Muro amb la participació de tots els pobles que fan danses a la Mariola (des de la Plaça l’església fins a la Plaça del Palau), i que acabarà amb un sopar de faixa i un Sarau a càrrec de les rondalles dels pobles participants en la Plaça del Palau de Muro.
*Col·labora i dirigeix, José Rafael Pascual Vilaplana
(www.pascualvilaplana.com).
Dansetes al Carrer
– Dimarts, dia 13 de juny
   Carrer Baríton Jordà
– Dimecres, dia 14 de juny

   Carrer Sants de la Pedra
– Dijous, dia 15 de juny
   Turballos

*Cada dia les dansetes començaran a les 20’30h.
*S’avisarà amb tres trons.
*Després de la dansà de carrer, soparet de veïnat.

– Divendres, dia 16 de juny

    A les 21’00 h. Plaça del Palau
     *El divendres 16 de juny en acabar el soparet de veïnat: engalanament del Carrer i Plaça del Palau. Seguidament a les 12’00 h. Hi haurà: Albades o Cançons de Ronda. Recorrerem els carrers de poble i es podran dedicar albades a tota la gent que s’inscriga en antelació o bé comunicant-ho a algun membre de Baladre o la Xafigà.
Danses de Pàlacio

– Dissabte, dia 17 de juny

     *A les 19’30h. i des de l’Estació, s’eixirà en cercavila cap al Palau de la Senyoria (Plaça Palacio), amb l’itinerari següent: Estació, Central, Av. Alcoi, Sants de Pedra, Placeta Molina, St. Blai, Plaça l’Església, C. Major, Plaça la Vila, C. Àngel, Plaça Palacio i Gàbia.
     *Aproximadament a les 20’30 h. i des del Santíssim, començarà la treta de les balladores i la dansada tradicional del carrer Palàcio de Muro.
     *Seguidament i en finalitzar la dansà, hi haurà soparet de faixeta a la Plaça del Palau per a tots els que vullguen i l’ajuntament posarà l’aperitiu i els refrescos.
     *Després revetla amenitzada pel grup: Sacsejat Folk.  Animeu-vos i participeu que de segur ho passareu molt bé.
Organitza: Grup de Danses Baladre – Baladre 25 anys (1981-2006) – 2n. Aplec de Danses dels Pobles de la Mariola Muro 2006 – Grup de Dolçainers i Tabaleters la Xafigà –  Comissió de Veïns de Palàcio.
Patrocina: M.I. Ajuntament de Muro, Regidoria de Cultura – Manufactures Alhambra, Guitarres Artesanes – Exma. Diputació d’Alacant – Sonoritzacions Adlibitum Musical.

Un any més les danses de Muro tornen als carrers. La plaça del Palau s’engalana de mudar i la tradició més antiga de Muro ompli de festa el poble. Cada mes de juny, coincidint amb l’entrada de l’estiu i la festivitat del Corpus, es guarneix el carrer i plaça del Palau de la Senyoria i es balla al ritme de dolçaina i tabal, posant a prova la resistència de músics i balladors. Les danses de Muro tenen com a acte principal la Dansà, amb estructura pròpia del poble de Muro i emparentada directament amb les dansades dels pobles que ens envolten. La Dansà comença a l’altura de l’hort de Sandingo, al carrer «Palàcio», on el cap de dansa fa la treta de les dones balladores i va formant-se’n l’estructura, és a dir, la cadena de la dansa que comença a caminar cap a la plaça.


El Grup Baladre organitza i participa el 2n. Aplec de danses dels pobles de la Mariola a Muro el 10-06-06.
…i reprenem el camí…..

Muro va acollir la segona trobada. Es va celebrar el 10 de juny de 2006, coincidint amb l‘inici de la setmana de les danses tradicionals que se celebren a Muro, cada any al voltant de la festivitat del corpus.
Aquella vesprada, abans de la dansada, vam fer una xicoteta cercavila per diferents carrers de Muro, fins a arribar a la plaça de l’església. Des d’allí vam començar a ballar, passant pel carrer Major i el carrer de l’Àngel, fins arribar a la Plaça del Palau de la Baronia. L’ordre dels pobles va ser: Alcoi, Planes, Beneixama, Bocairent, Biar, Gaianes, Agres, Banyeres de Mariola, Cocentaina, i tancant el poble amfitrió Muro. En arribar a la plaça del Palau, tots i totes vam ballar dos balls de Muro («Les d’Alacant i la Jota») i a continuació vam cantar la popular cançó «El tio Pep».
-Com a novetat a l’aplec 2006, es va decidir que les rondalles participants prepararen algunes cançons tipus, (Vals, Pasdoble Masurca, Jota), amb la finalitat de fer un sarau durant i després del sopar. Es va demanar que participaren el nombre més gran possible de rondalles. La qual cosa va ocòrrer a l’acollidora plaça del Palau, engalanada per a les festes de Muro, plena de gent, amb balladors i balladores experimentats i novells que es movien al so de la música antiga, creaven una estampa que ens recordava als temps antics. Temps en que es festejaven als masos, cases i places la recollida de la collita, la visita de la Pastora o qualsevol esdeveniment familiar important.

Horaris i programació:

-18’00h:
 S’obrirà el col·legi Montcabrer de Muro, per organitzar la recepció, assistència i canvi de roba, dels pobles participants.
-19’30h:
Eixirem tots en cercavila des del col·legi Montcabrer cap a la Plaça l’Església amb l’itinerari següent: camí de l’Hort de Sandingo, Plaça i carrer del Palau, Dr. Flèming, Plaça l’Era, Sant Josep, Sants de la Pedra, Placeta Molina, Sant Blai i Plaça l’Església.
-20’00h:
Des del Cantó del rector de la Plaça l’Església, començarà el “II Aplec de les Danses dels Pobles de la Mariola” amb l’orde següent: Alcoi, Planes, Beneixama, Bocairent, Biar, Gaianes, Agres, Banyeres, Cocentaina i Muro i que transcorrerà per l’Itinerari següent: Plaça l’Església, Carrer Major, Carrer l’Àngel i Plaça del Palau de la Baronia.
-Quan tots els pobles arriben a la Plaça del Palau, finalitzaran les dansades i l’Ajuntament  i el poble Muro donarà la benvinguda a tots els pobles participants.
-A continuació, les rondalles dels diferents pobles interpretaran els balls de Muro (Les d’Alacant i la Jota de Muro), que ballaran tots els pobles participants en l’Aplec. Per a finalitzar tocarem i cantarem “El Tio Pep”.
-22’00h: Després del “Tio Pep”, i un temps per mudar-se de roba, hi haurà  sopar de faixeta i sarau perquè tots ballem i ens divertim.  Es prepararan les taules en la mateixa Plaça del Palau, i l’Ajuntament posarà les begudes i l’aperitiu, i l’organització amanirà els entrepans, per la qual cosa es repartiran uns tiquets que s’entregaran al representant de cada grup o poble. (Si voleu tiquets, feu previsió i poseu-vos en contacte amb el representant del vostre poble o grup).
-A continuació, els músics participants en el sarau tocaran, i cantarem, ballarem i farem festa, fins que hi haja ganes.
 
Nota.- Si plou, es celebraran tots els actes dins del  pavelló cobert del Poliesportiu Municipal.


Baladre participa en la «III Marxa del Comtat i l’Alcoià per la Cultura de Pau i No-Violència» (Turballos), 07/05/2006.

Participació de Baladre en la «III Marxa del Comtat i l’Alcoià per la Cultura de Pau i No-Violència«, Turballos el 7 de maig del 2006. El diumenge 7 de maig del 2006, el Grup Baladre va col·laborar en els actes de cloenda de l’anomenada marxa, que va tindre l’itinerari següent: Alcoi, Cocentaina, Muro, Setla, Turballos, on van arribar els marxadors; celebrant-se un dinar, després del qual el grup Baladre va preparar uns tallers de balls de la nostra comarca que van poder aprendre tots els participants que acudiren a estos actes festius.


Baladre participa en la «VI Fira folklòrica-cultural Gastronòmica» de Castell de Castells, 29/04/2006.

Grup Baladre, actuació a Castells de Castells (Alacant), el 29 d’abril del 2006. El dissabte 29 d’abril del 2006 a les 18’30h. en la Plaça l’Església vam participar en la «VI Fira folklòrica-cultural Gastronòmica«, que se celebrà enguany els dies 29 i 30 d’abril a la localitat de Castell de Castells. En esta actuació vam representar novament l’espectacle, «Cada cosa al seu temps«, estrenat per primera vegada el 19 d’agost del 2005, en el nostre viatge d’intercanvi a Polònia, i que volíem donar també a conèixer en el nostre poble i comarques. En este espectacle representem una mostra de balls, cançons, músiques i tradicions de la nostra zona cultural, estructurat al llarg de les quatre estacions de l’any.


Baladre a les festes de Santa Àgueda de Benillup, 04/02/2006.

Baladre en Benillup (El Comtat), a la seua festivitat de Santa Àgueda, any 2006. El dissabte 4 de febrer del 2006, vam participar en els actes festius que es realitzen en honor a Santa Àgueda en la localitat de Benillup, on actuarem i ballarem en la seua processó pels carrers del poble, donant una mostra del nostre repertori d’este tipus de balls en actes religiosos, recuperant així esta tradició antiga on es ballava en les processons i en carrers i places en honor als sants.


Preparació del «XXIII Aplec de Danses» de la Fireta de Sant Antoni. Dies 20, 21, 22 de gener (2006).

-La fira de Sant Antoni, és una manifestació festiva típicament murera del mes de gener, en la que es desenrotllen activitats culturals com a mostrari de la tradició i el quefer autòcton, en la que podem delectar-nos amb diferents activitats entre les quals destaquen la música i la dansa.
-Enguany 2006 La Xafigà actuarà el 21 de gener a les 19’00 h. al Centre Cultural Polivalent de Muro, i el diumenge 22, a les 12’00 h. els grups: «Els Cardaors (Bocairent)» i «El Grup de Danses Ontinyent (d’Ontinyent)» participaran al XXIII Festival de Danses de la nostra fireta de Sant Antoni.
-Dies 20, 21, i 22 de gener del 2006. Enguany a més, amb motiu del nostre 25 aniversari, preparem per a estes dates una exposició retrospectiva anomenada: «BALADRE 25 ANYS», que reflecteix el nostre recorregut en estos 25 anys. Lloc: Centre Social Matzem, (1a Planta), dies 20,21, i 22.
Dissabte 21 de gener:
Centre Social Matzem, Plaça Molina i Centre Cultural Polivalent.
* 10’00h. = Inauguració de l’exposició retrospectiva: «BALADRE 25 ANYS», que reflexa el nostre recorregut en estos 25 anys.
* 12’45h. = Inauguració de la «Fireta de Sant Antoni amb l’himne del «Tio Pep», interpretat pel Cor Parroquial Sant Joan Baptista i la rondalla del Grup Baladre a la placeta Molina de Muro.
* 19:00h. = Concert de La Xafigà, amb l’entrega del IV premis de composició per a dolçaina i percussió. (Centre Cultural).
* 21:00h. = DANSADA popular des del Centre Cultural fins a la Plaça de l’Església.
Diumenge 22 de gener:
* 12:00h. = : XXIII APLEC DE DANSES Fireta de Sant Antoni.
Des de la placeta Molina fins a la plaça del Matzem. Actuació dels grups:
* Grup de danses Cardaors de Bocairent.
* Grup de danses d’Ontinyent
* Grup de dolçainers La Xafigà.
* Grup de danses Baladre, de Muro.


Baladre organitza l’exposició «BALADRE 25 ANYS», en la Fireta de St. Antoni 2006.

20, 21, 22 de gener del 2006, amb motiu del nostre 25 aniversari, i aprofitant l’ocasió que ens brinda la nostra «Fira de Sant Antoni 2006«, preparem per a estes dates una exposició retrospectiva anomenada: «BALADRE 25 ANYS» que reflecteix el nostre recorregut d’estos 25 anys. Lloc: Centre Social Matzem, (1ª Planta) dies 20, 21, i 22.


Baladre participa en la campanya de Nadal 2005 de l’associació, «Muro Comerç i Serveis», 23/12/2005.

El Grup Baladre participa en l’animació nadalenca de carrer la campanya: «Nadal 2005 de l’Associació Muro Comerç i Serveis«. El 23 de desembre  del 2005 vam participar en l’animació de carrer organitzada per l’associació de comerciants de Muro, pels diferents carrers del centre urbà i comercial del nostre poble. Este any participarem amb nosaltres xiquets del col·legi Montcabrer de Muro, cantant nadales de les nostres comarques.


Baladre participa en el concert de Nadal del «Cor Sant Joan Baptista», 18/12/2005.

Col·laboració de la rondalla Baladre, en el «Concert de Nadal 2005» celebrat pel «Cor Sant Joan Baptista«, en la parròquia de Muro, el dia 18 de desembre del 2005 a les 12’30 h. La nostra rondalla va participar en la segona part d’este recital interpretant 4 nadales, amb els instruments de corda, combinats amb la polifonia dels cantants del cor.


Baladre participa en la primera fira gastronòmica de Muro, 02/10/2005.

Baladre participa en la «I Fira Gastronòmica de Productes Típics i Artesans» de Muro, el cap de setmana de l’1 i 2 d’octubre de 2005, en la plaça Matzem. El dissabte dia 1: de 12 a 15 hores i de 17 a 21 hores i el diumenge dia 2: de 10:30 a 15 hores i de 17 a 21 hores, on podem trobar degustacións de productes, tren turístic, globus aerostàtic, animació de carrer, recepció del Correllengua, visita al celler la Muntanya, tast de vi i atraccions per a xiquets.

El Grup de Danses Baladre participem el diumenge dia 2 d’octubre matí i vesprada col·laborant en l’animació de carrer, ballant per tots els indrets de la fira entre els diferents racons, parades i expositors muntats per a este esdeveniment.


Baladre a les festes patronals de Turballos, 18/09/2005.

El diumenge 18 de setembre del 2005 a les 19’00 h. Baladre vam actuar a Turballos. Participant així en les seues festes patronals en honor a Sant Francesc de Paula. En esta actuació representarem novament l’espectacle: «Cada cosa al seu temps«, estrenat per primera vegada el 19 d’agost del 2005, en el nostre viatge d’intercanvi a Polònia, i que volíem donar també a conèixer en el nostre poble i comarques.

HORARIS I PROGRAMACIÓ DIUMENGE 18 DE SETEMBRE:
17:15H Eixida del Sant Francesc de l’església.
17:30H Missa de campanya i processó.
19:00H Actuació de Baladre espectacle: «Cada cosa al seu temps«.
21:00H Xicotet castell de focs d’artifici i berenar per a tots els assistents.


El Baladre de Muro participa en el: «1er. Aplec de les Danses dels Pobles de la Serra Mariola» el 17 de setembre de 2005 a les 18’00 h. (Alcoi).

Els grups de danses de la Serra Mariola, van acordar per unanimitat el fet de portar avant el projecte de fer «L’Aplec de Danses de la Serra Mariola», amb caràcter anual i itinerant. Participen tots els pobles que estan a l’abast geogràfic d’esta serra de les comarques centrals alacantines. On cada poble ens fa una mostra de la seua dansada tradicional.

«1er. Aplec de les Danses dels Pobles de la Serra Mariola«. El 17 de setembre del 2005 a les 18’00 h. es va celebrar a «Alcoi«, la primera trobada de danses dels pobles ubicats al voltant de la Serra de Mariola, en principi l’itinerari havia d’anar des del carrer «Sant Francesc», fins a la «plaça de Dins», encara que açò es va veure modificat per motius climatològics i es va haver de celebrar en l’interior de la Sala Municipal de la Plaça d’Espanya, «Santiago Calatrava». On després que cada població ballara la seua dansada, els músics dels diferents pobles que van participar, interpretaren junt amb els músics del Carrascal i Sant Jordi d’Alcoi, els balls típics alcoians (Ball de Velles, Jota de Barxell i Safanòria d’Alcoi), que van ballar tots. A continuació va haver-hi un sarau a càrrec dels músics dels dos grups alcoians, on es va poder ballar fins que va haver-hi ganes de festa.
Els pobles que van participar en esta primera edició de «l’Aplec Mariola», van ser: Agres, Alcoi, Banyeres de Mariola, Biar, Bocairent, Cocentaina, Gaianes, i Muro.


Baladre a les festes de Gorga, 04/09/2005.

El Grup Baladre en Gorga actuació-espectacle en seues festes patronals. El diumenge 4 de setembre de 2005. El diumenge 4 de setembre del 2005, vam actuar a Gorga, a les seues Festes Majors en Honor a la Mare de Déu de Gràcia, en esta actuació vam representar novament l’espectacle, «Cada cosa al seu temps», estrenat per primera vegada el 19 d’agost del 2005, en el nostre viatge d’intercanvi a Polònia, i que volíem donar també a conèixer en el nostre poble i comarques.

Primer diumenge de Setembre: Festes Majors en Honor a la Mare de Déu de Gràcia, amb l’ofrena de flors, l’escenificació de «l’Aparició de la Mare de Déu” i la romeria al lloc on es va trobar la Mare de Déu.


Baladre a les festes de Benàmer, 28/08/2005.

El Grup Baladre, actuació en Benàmer, en seves festes patronals. El diumenge 28 d’agost de 2005. El diumenge 28 d’agost del 2005, vam actuar a Benàmer, a les seues festes patronals en honor a la festivitat de la Mare de Déu de Gràcia, en esta actuació vam representar novament l’espectacle, «Cada cosa al seu temps», estrenat per primera vegada el 19 d’agost del 2005, en el nostre viatge d’intercanvi a Polònia, i que volíem donar també a conèixer en el nostre poble i comarques.


Intercanvi de Baladre amb Sztum (Polònia), 16 al 22/08/2005.

El Grup Baladre viatja a Polònia. Intercanvi en GDANKS (nord de Polònia) del 16 al 22 d’agost del 2005. Després de nombrosos esforços, que donaren com a resultat els contactes i posterior intercanvi cultural amb la Regió de: Pomorskie a 40 Km. de GDANSK (Ciutat de SZTUM), al nord de Polònia. Viatjàrem a Polònia l’agost del 2005. El grup polonès:»Stowarzyszenie Milosników Kultury Ludowej Powislanie» ens tornà la visita, el juliol 2006, coincidint amb els actes commemoratius del 25 aniversari del Grup Baladre, donant una mostra del seu folklore i tradicions a Muro i les nostres comarques.

També amb motiu del nostre viatge d’intercanvi a Polònia l’agost de 2005, preparàrem un espectacle teatral de dansa el qual estrenàrem per primera vegada davant el públic polonès, anomenat: «CADA COSA AL SEU TEMPS«; un repàs a les tradicions repartides en les 4 estacions de l’any: Temps de sega i treball (Estiu), temps de mort i de vida (Tardor), temps de família i amics (Nadal) i temps de festa Major (Primavera).


Danses de Muro a la Plaça del Palau; 28 de maig de 2005.

Taller de Danses
– De dimarts 17 a dijous 19 de maig

* A les 20.30 h TALLER DE DANSETES al Moll de l’Estació.

Dansetes als Carrers
– Dimarts, dia 24 de maig

* A les 20:30 h. Carrer Josep Bono.

– Dimecres, dia 25 de maig

* A les 20:30 h. Setla de Nunyes.

– Dijous, dia 26 de maig

* A les 20:30 h. Llavador de Sant Roc.

– Divendres, dia 27 de maig

* A les 21:00 h. Palau de la Senyoria.
Després de la dansà, soparet de veïnat. En acabar, engalanament del carrer. Cada dia s’avisarà amb tres trons.
Danses de Palàcio
 Dissabte, 28 de maig
A les 19.30 hores i des de L’Estació, s’eixirà en cercavila cap al Palau de la Senyoria amb l’itinerari següent: Estació, Central, Av. Alcoi, Sants, Placeta Molina, Sant Blai, Plaça l’Església, Major, Plaça la Vila, Àngel, Plaça Palàcio i Gàbia. Aproximadament a les 20.30 hores i des del Santíssim, començarà la treta de balladores i la dansada tradicional del carrer Palau de la Senyoria.

Seguidament:

Després de la Dansà anirem a canviar-nos ràpidament de roba i a la plaça Pàlacio hi haurà soparet de veïnat on podreu participar tots i l’Ajuntament posarà l’aperitiu i els refrescos. L’entrepà se’l emportarà cadascú.
 En eixe sopar farem  un Sarau popular a la Valenciana on podreu cantar, tocar o ballar. Esteu tots convidats. Animeu-vos i participeu-hi que de segur us ho passareu molt bé.
Organitza: Grup de Danses Baladre – Grup de Dolçainers i Tabaleters la Xafigà –  Comissió de Veïns de Palàcio.
Patrocina: M.I. Ajuntament de Muro, Regidoria de Cultura – Exma. Diputació d’Alacant.

Un any més les danses de Muro tornen als carrers. La plaça del Palau s’engalana de mudar i la tradició més antiga de Muro ompli de festa el poble.Cada mes de juny, coincidint amb l’entrada de l’estiu i la festivitat del Corpus, es guarneix el carrer i plaça del Palau de la Senyoria i es balla al ritme de dolçaina i tabal, posant a prova la resistència de músics i balladors. Les danses de Muro tenen com a acte principal la Dansà, amb estructura pròpia del poble de Muro i emparentada directament amb les dansades dels pobles que ens envolten. La Dansà comença a l’altura de l’hort de Sandingo, al carrer «Palàcio», on el cap de dansa fa la treta de les dones balladores i va formant-se’n l’estructura, és a dir, la cadena de la dansa que comença a caminar cap a la plaça.


Baladre en la «9 Edició del Cant al Ras» Massalfassar, 21/05/2005.

El dissabte 21 de maig del 2005, després de donar per finalitzada la nostra participació en les «III Jornades de Danses de les Comarques del Sud del País Valencià«, organitzades pel taller de Balls El Bassot de Burjassot, en coordinació amb la Colla de Tabal i Dolçaina Gatzara de Paterna. El Grup Baladre ens traslladarem a Massalfassar on participarem en la «9a edició del Cant al Ras» organitzada per la «Colla de Dimonis de Massalfassar«, on vam interpretar cançons de les nostres comarques.


Baladre amb l’associació «El Bassot de Burjassot» 19, 20 i 21 de maig 2005.

El Grup Baladre, va participar en les: «III Jornades de Danses de les comarques del sud del País Valencià«. Organitzades per Ca Bassot (Burjassot València), i oferirem als assistents un taller de balls tradicionals del Comtat i del nostre poble, en coordinació amb la Colla de Tabal i Dolçaina Gatzara de Paterna.
-Dates: 19, 20 i 21 de maig 2005.
-Professorat: Grup de Danses Baladre.
-Música: Rondalla Baladre.
-Conferència divulgativa: a càrrec del murer Joan Josep Pascual (les danses a Muro).
-Professorat i Sarau: a compte de Baladre.
-Lloc: Ca Bassot (C/ Bisbe Muñóz, 52 de Burjassot).

ELS ACTES PROGRAMATS:
-Anàlisi musical de les peces a ballar.
-Presentació de treballs d’investigació.
-Exposicions de material iconogràfic.
-Projeccions audiovisuals.
-Visites culturals guiades per Burjassot.
-Taller de danses mureres i els tocs de postissa i saraus de ball amb tot el après.
-Exposició d’instruments tradicionals (Vicent el de Quart).
-En acabar acudirem tots a Massalfassar on participarem en la «9a edició del Cant al Ras«.


Preparació del «XXII Aplec de Danses» de la Fireta de Sant Antoni. Dies 14, 15, 16 de gener (2005).

-La fira de Sant Antoni, és una manifestació festiva típicament murera del mes de gener, en la que es desenrotllen activitats culturals com a mostrari de la tradició i el quefer autòcton, en la que podem delectar-nos amb diferents activitats entre les quals destaquen la música i la dansa.
-Enguany 2005, El Grup Baladre organitza al Centre Cultural Polivalent de Muro, l’actuació del Grup Alimara de València que ens presenta l’espectacle, «El Trib Reial» el dia 15 de gener a les 19’00 h.
-El diumenge 16, a les 12’00 h. els grups: «El Trapig (Beniarjó)» i «El Trencall (Carlet)» participaran en el XXII Aplec de Danses de la nostra fireta de Sant Antoni.
Dissabte 15 de gener: Placeta Molina i Centre Cultural Polivalent.
* 12’45h.= Inauguració de la «Fireta de Sant Antoni amb l’himne del «Tio Pep», interpretat pel Cor Parroquial Sant Joan Baptista i la rondalla del Grup Baladre a la placeta Molina de Muro.
* 19:00h.= Baladre organitza l’espectacle d’ALIMARA sota el títol, «El Trib Reial». (Centre Cultural).
* 21:00h.= DANSADA popular des del Centre Cultural fins a la Plaça de l’Església
Diumenge 16 de gener:
* 12:00h.
= XXII APLEC DE DANSES Fireta de Sant Antoni

Des de la placeta Molina fins a la plaça del Matzem. Actuació dels grups:
* Grup de Danses Trapig de Beniarjó.
* Grup de Danses El Trencall Carlet.
* Grup de dolçainers La Xafigà.
* Grup de danses Baladre, de Muro.


Baladre al poble de Quatretondeta, 26/12/2004.

Actuarem en Quatretondeta (El Comtat), participant així a l’homenatge de la primera Batlessa d’Espanya, el diumenge 26 de desembre de 2004 a les 12’00 h en la Plaça de la Constitució. L’ajuntament de Quatretondeta (Alacant), organitzà l’homenatge a la senyora Matilde Pérez Mollá, pel 80 aniversari de la seua elecció com a primera alcaldessa d’Espanya, el grup Baladre va oferir la seua participació i balls en estos actes d’homenatge.


Baladre amb la campanya de Nadal de «Muro Comerç i Serveis», 23/12/2004.

El Grup Baladre vam participar en l’animació de carrer la campanya Nadal 2004 de l’associació, «Muro Comerç i Serveis«. El divendres 23 de desembre de 2004 col·laborarem en l’animació de carrer organitzat per l’associació de comerciants de Muro, pels diferents carrers del centre urbà i comercial del nostre poble on vam cantar cançons nadalenques valencianes, que ajudaren a reviscolar el comerç murer.


Baladre participa en la festa del 9 d’Octubre a Muro.

El grup Baladre vam participar en els actes commemoratius de la «diada del 9 d’Octubre» (dia del País Valencià) en Muro, el dissabte 9 d’octubre de 2004. Aquest any i després del concurs de paelles prepararem un taller de dansa per a ensenyar als assistents, alguns balls tradicionals de les nostres comarques, en el parc «El Batà» a les 16.30 h.


Baladre a les festes patronals de Turballos. 19/09/2004.

Baladre actuarem a Turballos el diumenge 19 de setembre del 2004, participant així en les seues festes patronals en honor a Sant Francesc de Paula. On vam fer una representació de balls de les nostres comarques i presentarem les cançons del murer «Ángel Paella«. Estes cançons del temps de la segona república espanyola, que havien caigut ja en l’oblit i rescatarem fruit del nostre treball d’estudi i investigació, divulgaven els successos i esdeveniments quotidians del poble de Muro i les seues rodalies i que hui una vegada recuperades per nosaltres ens serveixen per a conèixer les les coses que passaven a la gent d’aquella època en el nostre poble. En esta primera fase de la nostra investigació rescatarem tres cançons: «Xiulalí Solereta», «Havaneres de Turballos», i «Turballos Capital», que presentarem per primera vegada ací en Turballos.

HORARIS I PROGRAMACIÓ DIUMENGE 19 DE SETEMBRE:
17:15H Eixida del Sant Francesc de l’església.
17:30H Missa de campanya i processó.
19:00H Actuació de Baladre espectacle: «El Ti Àngel Paella – Cronista i versador de Muro – (del temps de la 2ª República).
21:00H Xicotet castell de focs d’artifici i berenar per a tots els assistents.


Baladre a la «Setmana Cultural de Setla 2004», 08/08/2004.

El diumenge 8 d’agost a les 20’00 h. El Grup Baladre vam ballar a Setla participant així en els actes de la seua setmana cultural 2004 que precedeixen a les seues festes patronals en honor a Sant Joaquim i la Verge d’Agost. On vam portar el nostre nou espectacle «La festa dels NO convidats» O, de fora vindran… que de casa ens trauran. (estrenat en Benimarfull el 23 de juliol de 2004).


Baladre a la «Setmana Cultural 2004 de Benillup» 01/08/2004.

El Grup Baladre vam ballar en Benillup (El Comtat) el diumenge 1 d’agost  de 2004 a les 20’00 h. participant així en els actes de la seua setmana cultural 2004 que precedeix a les seves festes patronals en honor a Sant Llorenç. On vam portar el nostre  espectacle «La festa dels NO convidats» O, de fora vindran… que de casa ens trauran. (estrenat en Benimarfull el 23 de juliol de 2004).


Baladre a les festes de Benimarfull, 23/07/2004.

El divendres 23 de juliol del 2004 vam actuar a Benimarfull, (El Comtat), convidats per l’Excel·lentíssim Ajuntament d’esta localitat a participar en la seva setmana cultural, que precedeix a les seves festes patronals en honor a Sant Jaume i Santa Anna, del 17 de Juliol al 3 dagost. El Grup Baladre vam portar el nostre espectacle, » La festa dels NO convidats«, estrenat el divendres  23 de juliol de 2004 a les 20’00 h. en la Plaça Major de Benimarfull.

Estrenarem nou espectacle: LA FESTA DELS NO CONVIDATS  o   ‘De fora vindran que de casa ens trauran’. «Al Palau del Comte acudeixen convidats importants vinguts de terres forasteres. La gent del poble, atreta per l’esdeveniment, dona cap a la plaça del Palau per escorcollar i xafardejar. Quan apareixen els músics s’organitzen la seua pròpia festa. Però l’autoritat no vol aldarulls….».


Danses de Muro a la Plaça del Palau; 12 de juny de 2004.

Taller de Danses
– De dimarts 1 a dijous 3 de juny

* A les 20.30 h TALLER DE DANSETES al Moll de l’Estació.

Dansetes als Carrers
– Dimarts, dia 8 de juny

* A les 20:30 h. Carrer St. Joan de Ribera, (final).

– Dimecres, dia 9 de juny

* A les 20:30 h. Carrer d’Enric Valor.

– Dijous, dia 10 de juny

* A les 20:30 h. Benàmer.

– Divendres, dia 11 de juny

* A les 21:00 h. Palau de la Senyoria.
Després de la dansà, soparet de veïnat. En acabar, engalanament del carrer. Tots el dies s’avisarà amb tres trons.
Danses de Pàlacio
 Dissabte, 12 de juny
– A les 19.30 hores i des de L’Estació, s’eixirà en cercavila cap al Palau de la Senyoria amb l’itinerari següent: Estació, Central, Av. Alcoi, Sants, Placeta Molina, Sant Blai, Plaça l’Església, Major, Plaça la Vila, Àngel, Plaça Palàcio i Gàbia.
– Aproximadament a les 20.30 hores i des del Santíssim, començarà la treta de balladores i la dansada tradicional del carrer Palau de la Senyoria.
-A la plaça Palàcio hi haurà soparet de veïnat on podreu participar tots i l’Ajuntament posarà l’aperitiu i els refrescos. L’entrepà se’l emportarà cadascú.
 En eixe sopar farem  un Sarau popular a la Valenciana on podreu cantar, tocar o ballar.
– Esteu tots convidats.
 Animeu-vos i participeu-hi que de segur us ho passareu molt bé.
Organitza: Grup de Danses Baladre – Grup de Dolçainers i Tabaleters la Xafigà –  Comissió de Veïns de Palàcio.
Patrocina: M.I. Ajuntament de Muro, Regidoria de Cultura – Exma. Diputació d’Alacant.

Un any més les danses de Muro tornen als carrers. La plaça del Palau s’engalana de mudar i la tradició més antiga de Muro ompli de festa el poble. Cada mes de juny, coincidint amb l’entrada de l’estiu i la festivitat del Corpus, es guarneix el carrer i plaça del Palau de la Senyoria i es balla al ritme de dolçaina i tabal, posant a prova la resistència de músics i balladors. Les danses de Muro tenen com a acte principal la Dansà, amb estructura pròpia del poble de Muro i emparentada directament amb les dansades dels pobles que ens envolten. La Dansà comença a l’altura de l’hort de Sandingo, al carrer «Palàcio», on el cap de dansa fa la treta de les dones balladores i va formant-se’n l’estructura, és a dir, la cadena de la dansa que comença a caminar cap a la plaça.


Baladre participa en la «XVI Setmana Cultural A.C.A.P. Beniassent» 07/02/2004.

El Grup Baladre va participar en la XVI Setmana Cultural, convidats per l’Associació Comarcal d’Alumnes i Professors FPA Beniassent, del 2 al 7 de febrer del 2004. Vam ser convidats a la «XVI trobada comarcal d’escoles per a adults» i vam organitzar un taller de dansa el dissabte 7 de febrer de 2004 en el poble de Muro, on els participants van poder aprendre alguns balls tradicionals típics de Muro i de la nostra comarca. Esta va ser una setmana farcida d’actes culturals i educatius com ara tallers de manualitats, autoestima, dansa, risoteràpia, animació, xarrades, cine, jocs tradicionals i actuacions musicals. Tots estos tallers es van impartir repartits entre els pobles de Muro i Cocentaina.


Preparació del «XXI Aplec de Danses» de la Fireta de Sant Antoni. Dies 16, 17, 18 de gener (2004).

-La fira de Sant Antoni, és una manifestació festiva típicament murera del mes de gener, en la que es desenrotllen activitats culturals com a mostrari de la tradició i el quefer autòcton, en la que podem delectar-nos amb diferents activitats entre les quals destaquen la música i la dansa.
-Enguany 2004, el Grup Baladre assistix a la inauguració de la seua seu social, «El Moll de l’Estació» rehabilitat i inaugurat per José Joaquim Ripoll Serrano, president de l’excel·lentíssima diputació provincial d’Alacant.
-També rebem al grup d’intercanvi: «Coros i Danzas Alegría de Tiemble», (Tembleque, Toledo). Este grup toledà va actuar al nostre «XXI Aplec de Danses» de la fireta de Sant Antoni, el diumenge dia 18 de gener de 2004; tornant-nos així la visita que vam realitzar a Tembleque el 21 de desembre del 2002, participant al seu: «IV Festival de Navidad de Tembleque».
-A més rebem enguany 2004, en el XXI Aplec de la fireta de Sant Antoni al grup saguntí «Danses de Morvedre».
Dissabte 17 de gener: Seu de Baladre i Centre Cultural Polivalent.
* 12’00h.= inauguració del «Moll de l’Estació», actual seu social de Baladre, pel president de la Diputació Provincial d’Alacant José Joaquim Ripoll.
* 19:00h.= Concert de La Xafigà amb l’entrega dels: «III Premis de Composició per a Dolçaina i Percussió». (Centre Cultural).
* 21:00h.= DANSADA popular des del Centre Cultural fins a la Plaça de l’Església
Diumenge 18 de gener:
* 12:00h.= XXI APLEC DE DANSES Fireta de Sant Antoni
Des de la placeta Molina fins a la plaça del Matzem. Actuació dels grups:
* Grup de Danses de Morvedre (Sagunt).
* Coros i Danzas Alegría de Tiemble, (Tembleque, Toledo).
* Grup de dolçainers La Xafigà.
* Grup de danses Baladre, de Muro.