Festivitats
Promoció i difusió del folklore de Muro:

Danses de Muro al carrer "Palacio", en juny.

"Dansà Popular al Carrer Palacio", amb motiu de la cel·lebració de la festivitat del Corpus.

Cada mes de juny, coincidint amb l’entrada de l’estiu i la festivitat del Corpus, el carrer i plaça del “ Palacio de la Señoría” s’omplin de goig per a dansar a ritme de tabal i dolçaina, posant a prova la resistència de músics i balladors.

Dansà de la Plaça i Carrer del Palau.
Al mes de juny es celebra la festivitat del Corpus i tradicionalment, dissabte vinent del dijous de Corpus, és la dansà de Palacio. Tenim notícies de que a l'antic Palau de la Senyoria, anaven els murers a pagar els tributs al Comte de Cocentaina al temps de la trilla del blat i aprofitant l'avinentesa que allà es trobaven tots els veïns, s'organitzaven saraus i festes que de vegades, duraven tota la setmana. Aquest possiblement fora l'origen de les actuals festes de la dansà que comencen a celebrar-se la setmana anterior quan els dansadors van cada dia a un carrer diferent del poble per assajar les danses i on son convidats pels veïns. És una setmana on tot el poble s'implica en una festa popular i espontània que culminarà dissabte quan a la posta del sol, el cap de dansa inicia 'La treta' des del Santíssim, fent els quadres de ball i formant una cadena que en arribar a la Plaça, els balladors faran jotes, fandangos i follies tradicionals i continuaran la festa mentre hi haja gana.


Les Danses de Muro a la Plaça i Carrer del Palau.
U
n any més les danses de Muro tornen als carrers. La plaça del Palau s’engalana de mudar i la tradició més antiga de Muro ompli de festa el poble. Les danses de Muro tenen com a acte principal la Dansà, amb estructura pròpia del poble de Muro i emparentada directament amb les dansades dels pobles que ens envolten. La Dansà comença a l’altura de l’hort de Sandingo (on hi ha el taulellet del Santíssim) on el cap de dansa fa la treta de les dones balladores i va formant-se’n l’estructura, és a dir, la cadena de la dansa que comença a caminar cap a la plaça on es donen unes voltes, tantes com la gent que balla en tinga ganes. Tot seguit, els balladors que tenen més traça i volen, poden ballar els balls populars que ens han llegat els majors: la jota, el fandango i el ball d’Alacant, creat o compost pel mestre Rafael Alcaraz Calatayud, amb ocasió d’una mostra dels balls de Muro a la plaça de bous d’Alacant durant les Fogueres de Sant Joan l’any 1936.
En els darrers anys s’han anat incorporant nous elements a la Festa, com ara el Bolero de Palacio, que es canta en acabar els balls i fou arranjat pel mestre José Rafael Pascual Vilaplana amb lletra del poeta murer Joan Jordà i Sanchis.