El poble de MURO.
EL NOSTRE POBLE
Muro és una població de 9000 habitants aproximadament, està situada al costat de la carretera N-340 a uns 60km. al nord d’Alacant i 70km. al sud de València, la seua economia està basada en la indústria tèxtil i l’artesania principalment i en menor mesura l’agricultura de secà, la qual cosa li ha permés aconseguir un important desenrotllament econòmic.
Des dels seus orígens i al llarg de la història, nombrosos col·lectius humans, han deixat la seua empremta i vestigis en Muro, llegat de gran valor que en l’actualitat es conserva.
El seu meravellós enclavament natural, en un vall entre la Serra Mariola i el Pic de Benicadell, doten als seus habitants d’una gran qualitat de vida i fan que el visitant gaudeixca dels seus plàcids paratges.
Les centenàries oliveres invadixen les serres obrint-se pas entre fruiters ametlers i pins. L’oli es produïx ací en gran abundància, sent de gran qualitat i prestigi, compta per a la seua elaboració amb almàsseres d’avançada tecnologia, herència d’una tradició mil·lenària.
Muro té quatre pedanies: Turballos, Benamer, Setla de Nuynes i l’Alqueria de Jordà, que en el seu moment van ser alqueries musulmanes, cada una d’elles digna d’una excursió atenta.
Les seues festes principals són: «Moros i Cristians», se celebren durant la segona setmana de maig en honor de la Mare de Déu dels Desemparats patrona de Muro. «La Fira i el Porrat de Sant Antoni», al gener en el que es desenrotllen activitats culturals autòctones. «La Dansà Popular», en el mes de juny que coincidix amb la festivitat del Corpus. «El Carnestoltes», que és el més famós i divertit dels què se celebren en la comarca.
Muro d’Alcoi és un municipi de la Comunitat Valenciana, Espanya. Situat al nord de la província d’Alacant, a la depressió principal de les valls prebètiques d’Alcoi. Pertany a la comarca del Comtat, de la qual Cocentaina n’és la capital. La població d’aquesta vila pujava el 2010 a un total de 8.961 habitants.
Barris i pedanies
Al terme municipal de Muro es troben també els següents nuclis de població: Alqueria Jordà, Benàmer, Setla de Nunyes, Turballos.
Localitats limítrofes
El seu terme municipal limita amb els de les següents localitats: Agres, Alcosser de Planes, Alqueria d’Aznar, Benimarfull, Cocentaina, Gaianes, Atzeneta d’Albaida, Albaida, Bèlgida, Bufali, Otos i Palomar.
Economia
L’activitat laboral d’aquest poble del Comtat de Cocentaina no es basa només en l’agricultura. Per influència d’Alcoi i Cocentaina, s’ha caracteritzat sempre per mantenir una activitat empresarial bàsicament tèxtil que en els últims anys ha crescut vertiginosament. Així, la principal activitat econòmica de la localitat és la tèxtil juntament amb la fabricació de guitarres fetes a mà i també els marcs i motllures.
Monuments i llocs d’interès
-Casa i Plaça Palau (Palau de la Senyoria). Interès arquitectònic.
-Ermita de la Verge dels Desemparats. Edifici d’interès arquitectònic.
-Monument a El Tío Pep. Monument en honor a El Tío Pep, conegut per la famosa cançó. Aquesta estàtua representa per al poble un orgull, ja que va enllaçada amb una cançó molt coneguda per tots els llocs. L’estàtua està situada a l’entrada del poble (av. València).
-Font de Sant Roc. Font de més de tres-cents anys d’antiguitat (data del 1707) amb aigua natural de la Serra de Mariola.
-Turballos. Pedania amb aspecte tradicional.
-Ermita de Sant Antoni. Edifici d’interès arquitectònic.
-Antiga Estació de Tren. Edifici d’interès arquitectònic.
-Les Caixetes. Antiga fàbrica típica de la revolució industrial.
-Església de Sant Joan Baptista. Data del segle XVIII, d’estil neoclàssic, construïda sobre una antiga mesquita.
-Cova Benet. Jaciment arqueològic, pertanyent al Paleolític.
Festes
-Carnestoltes de Muro. Considerat com un dels tres més importants de la Comunitat Valenciana.
-Fira de Sant Antoni. Fira tradicional en commemoració de Sant Antoni. Se celebra un mercat tradicional i danses a la Plaça Palàcio a finals de gener.
-Fogueres de Sant Josep. Conserven a Muro l’esperit ancestral de les festes de primavera, cremant tot el que és vell i inútil, per així renéixer sense lligams amb la nova estació.
-Setmana Santa. Festes de primavera. Sorgeixen les processons. Els passos, acompanyats per les seves confraries que recorren religiosament i en silenci les places i els carrers del poble.
-Moros i Cristians. Són les festes patronals de Muro en honor de La nostra Senyora la Verge dels Desemparats, se celebren sempre la segona setmana de maig. Al segon cap de setmana es concentren la majoria d’actes, com són les entrades mores i cristianes, el trasllat de la Mare de Déu des de la seva ermita fins al temple parroquial on roman una setmana per a la seva veneració, la processó general, el dia dels trons així com la representació de les Ambaixades Cristiana i Mora per la lluita i conquesta del castell. I el tercer cap de setmana es denomina Pujà, ja que es procedeix al trasllat de Verge a la seva ermita, concloent les festes de Moros i Cristians.
-Romeries. A mitjan juny se celebren diverses romeries a les ermites del terme.
Calendari de Festes
GENER: FIRA DE SANT ANTONI.
FEBRER: CARNESTOLTES.
MARÇ: FOGUERES DELS XIQUETS DE SANT JOSEP.
PASQUA: L’AURORA.
MAIG: FESTES DE MOROS I CRISTIANS EN HONOR A LA MARE DE DEU DELS DESAMPARATS.
JUNY – CORPUS: DANSES DE MURO.
JUNY: FESTES DE CARRER: SANT ANTONI.
ANTIGAMENT A AGOST: SANT ROC. BOUS I CORDAES.
OCTUBRE: 9 D’OCTUBRE + MUSICA TRADICIONAL I PILOTA.
NADAL: L’ASGUILANDO.