1995 fins a 1999
1995 fins a 1999
Baladre a la processó de la coronacio de la Mare de Déu dels Desemparats l’octubre 1999.
Vàrem participar en la processó de la coronació de la Mare de Déu dels Desemparats de Muro a l’octubre 1999. Anys arrere pel mes d’octubre s’anava celebrant estes processons per diferents barris de Muro, per a commemorar la coronació de la nostra patrona. Estos actes van finalitzar en 1999 quan la processó es va celebrar al «carrer Palàcio» i el grup Baladre va ballar en ella, participant així en la clausura de la seua coronació, en este carrer tan emblemàtic per a les nostres danses i tradicions populars.
Baladre en l’intercanvi amb: «Sa Revetla de Sant Antoni», de Son Ferriol (Mallorca), el 4 de setembre de 1999.
Baladre participa en intercanvi amb el grup «Sa Revetla de Sant Antoni«, de Palma (Mallorca), vam viatjar al poble de Son Ferriol, el 4 de setembre de 1999 i vàrem participar en la «XVIII Festa Folklòrica Cultural Mallorquina«, organitzada pel grup amfitrió: Sa Revetla de Sant Antoni i que té com a objectiu fomentar i difondre la cultura de l’illa de Mallorca per tot arreu del món..
El grup mallorquí ens va tornar la visita en la nostra Fireta de St. Antoni de l’any 2000, participant en XVII APLEC DE DANSES (diumenge 16 de gener), al costat del grup: L’Olivar U.M.A. d’Alaquàs (l’horta), Grup de dolçainers La Xafigà i el nostre Grup de Danses Baladre de Muro. Participant també el dissabte 15 de gener en el Centre Cultural Polivalent a les 19:30 h. amb una actuació-espectacle de la mà del grup mallorquí: Sa Revetla de Sant Antoni (de Son Ferriol), per a tot el poble de Muro i els assistents a la nostra Fireta de St. Antoni.
Actuació en Planes, (Alacant), El 19 de Juny de 1999.
El Grup de Danses Baladre de Muro, ofereix una actuació-espectacle amb els balls i les músiques tradicionals més conegudes del nostre poble i de la comarca del Comtat; convidats per l’Ajuntament de Planes i les balladores del Grup de Danses la Baronia. El dissabte dia 19 de juny de 1999, a les 20’00h en el carrer Bisbe Sanus de Planes de la Baronia.
Danses de Muro a la Plaça del Palau; 5 de juny de 1999.
Dansetes al Carrer
-Dimarts, dia 1 de juny
*Carrer Barítono Jordà
-Dimecres, dia 2 de juny
*Carrer Ramón y Cajal
-Dijous, dia 3 de juny
*Plaça Ramón Gonzalbez
Divendres, dia 4 de juny
*Plaça de “Palàcio”
*Després de la dansà, soparet de veïnat.
*Tots el dies s’avisarà de l’inici de les dansetes amb tres trons i començaran a les 21 h.
Danses de Palàcio
-Dissabte, dia 5 de juny
-Al matí: a partir de les 10 hores.
*Jocs per als xiquets, malabars, taller de xanques etc.
*Confecció i enramat de banderetes per on passa la dansà.
–A les 19’30 h i des de la seu de La Xafigà, s’eixirà en cercavila cap a la plaça Palàcio amb l’itinerari següent: Estació, Carrer Central, Avda. Alcoi, Carrer Sants, Placeta Molina, Sant Blai, Pl. l’Església, Carrer Major, Pl. La Vila, Carrer l’Àngel, Pl. Palàcio i Gàbia.
-Aproximadament a les 20.30 hores i des del Santíssim, començarà la treta de balladores i la dansà tradicional del carrer Palàcio.
-Seguidament i en finalitzar la dansà, hi haurà sopar de popular a la Plaça Palàcio per a tots els que vullguen i l’ajuntament posarà l’aperitiu i els refrescos.
– A les 24 hores, ball a la plaça, a càrrec del Grup «Sonadors de la Güaita».
– Animeu-vos i participeu que de segur us ho passareu molt bé.
Organitza: Grup de Danses Baladre – Grup de Dolçainers i Tabaleters la Xafigà.
Patrocina: M.I. Ajuntament de Muro, Regidoria de Cultura – Exma. Diputació d’Alacant.
Col·labora: Fulcre Plataforma Cultural.
Baladre participa en la: «IX Quinzena Cultural del Grup de Danses St. Jordi» – Alcoi en maig de 1999.
Des de l’any 1989, el Grup de Danses Sant Jordi d’Alcoi, realitzem la nostra «Quinzena Cultural» en la qual participen diferents grups folklòrics de tot el territori nacional i en anys aleatoris celebrem també en aquesta quinzena, un Aplec Infantil amb diferents grups infantils de la nostra comunitat i una Trobada de Nanos i Gegants.
El Grup de Danses Baladre de Muro participa en la: «IX Quinzena Cultural», organitzada pel «Grup de Danses St. Jordi» en el mes maig de 1999.
Preparació del «XVI Aplec de Danses» de la Fireta de Sant Antoni. Dies 15, 16, 17 de gener (1999).
Dissabte 16 de gener: Centre Cultural Polivalent.
* 19:30h.= Discurs/audició de l’acordió diatònic. Amb la col·laboració d’altres instruments de l’escola de música tradicional de Muro.
* Al finalitzar: dansada popular a càrrec de Baladre i la Xafigà. Des del Centre Cultural Polivalent, fins a la Plaça de l’Església, on s’encendrà la foguera tradicional de Sant Antoni i se soparà de faixeta. El vi, refrescos i l’adob, aniran a càrrec de l’ajuntament.
* 22:30h.= Revetla popular a càrrec del grup folk: «Cafetera Express». Música tradicional i no tan tradicional per a fer-nos ballar fins que el fred de la nit ens gele. Sis músics que ens faran participar amb polques, masurques, valsos, etc. (Lloc: Plaça de l’Església)
Diumenge 17 de gener: 11:15 h : XVI APLEC DE DANSES Fireta de Sant Antoni.
* 9:00h.= Cercavila/despertada a càrrec dels dolçainers de La Xafigà, per diversos carrers de Muro.
* 9:30h.= Desdejuni popular, a la plaça de Palau.
* 11:15.= Des de la placeta Molina fins a la plaça del Matzem. Actuació dels grups:
* Grup l´Ombria De Banyeres.
* Grup de Danses L’Alcúdia (La Ribera).
* Grup de dolçainers La Xafigà.
* Grup de danses Baladre, de Muro.
Actuació en l’Alfàs del Pi, «Festes a la immaculada Concepció, desembre de 1998».
Les Festes de la Immaculada Concepció de l’Alfàs del Pi (Marina Baixa) van ser el 4, 5 i 6 de desembre de 1998, el Grup de Danses Baladre vam oferir una actuació-espectacle el diumenge dia 6 de desembre, convidats per l’Ajuntament de l’Alfàs i les Majorales (festeres) organitzadores d’esta festa en honor a la Immaculada Concepció.
Baladre amb la Creu Roja, Alcoi el 29 de novembre de 1998.
Actuació-estectacle del Grup Baladre, homenatge a la creu roja espanyola, pels seus 125 anys en les nostres comarques; en Alcoi el 29 de novembre de 1998.
Recepcio dels italians, del 8 al 13 octubre del 1998. (2n. viatge a Itàlia).
Recepció en Muro del Grup Italià: «La Taccarata», (en la festa del 9 d’Octubre de Muro), van estar amb nosaltres acompanyats pel Grup de Danses Baladre del 8 al 13 octubre del 1998. Preparant-los diverses actuacions en poblacions properes: Gaianes, Banyeres, Alcoi, Onil i Muro.
Després de moltes gestions i molt de temps de treball, va sorgir la possibilitat de fer un intercanvi cultural entre els Grups Baladre i Xafigà de Muro, amb el Grup La Taccarata del poble de Fragneto di Monforte a Itàlia. Plegant voluntats ho vam fer possible sense la necessitat de demanar cap ajuda oficial, però, això si, amb el suport de l’Ajuntament de Muro.
El Grup de Danses Baladre en Alfafara (el Comtat), el 19 setembre de 1998.
El Grup de Danses Baladre de Muro en el poble d’Alfafara, convidats per l’Ajuntament dins de les actuacions de la Campanya de Música i Teatre oferides per la Diputació d’Alacant, presentem un nou espectacle anomenat «Això diu que era…», basat en els contes i les rondalles tradicionals valencianes, i estrenat per primera vegada l’any 1997. En Alfafara, el dissabte dia 19 de setembre de 1998 a les 20’00 h. en la Plaça de la Mateta d’Alfafara (comarca del Comtat).
Baladre viatja a Alemanya, del 10 al 16 d’agost de 1998.
Vam viatjar a Alemanya, a la regió de Frísia Ciutat de Klanxbüll, en l’intercanvi amb el grup Trachtengruppe Wiedingharde, donant una mostra del nostre folklore i cultura popular en l’anomenada regió alemanya, del 10 al 16 d’agost de 1998.
Després de nombrosos esforços, vam obtenir com a resultat els contactes i posterior intercanvi amb el grup: TRACHTENGRUPPE WIEDINGHARDE (Ciutat de Klanxbüll), al nord d’Alemanya. Ens va visitar a Muro el grup Alemany en la festivitat del «9 d’Octubre», els dies del 8 al 13 l’octubre de 1997. El Grup Baladre va viatjar a Alemanya, a la regió de Frísia: Ciutat de Klanxbüll, amb el grup Trachtengruppe Wiedingharde, donant una mostra del nostre folklore i cultura popular en l’anomenada regió alemanya, del 10 al 16 d’agost de 1998.
Danses de Muro a la Plaça del Palau; 13 de juny de 1998.
Actuació Baladre Danses’98
-Dissabte, dia 6 de juny
Com a iniciació de la setmana de Danses de Palàcio en les Festes del Santíssim:
-Ballarà: Grup de Danses Baladre a les 20:30 h. a la Plaça Palàcio:
Dansetes al Carrer
-Dimarts, dia 9 de juny
*Carrer Joan Gil Albert (Casetes de Santiago)
-Dimecres, dia 10 de juny
*Carrer Sant Roc (llavador)
-Dijous, dia 11 de juny
*Carrer Juan XXIII
Divendres, dia 12 de juny
*Plaça de “Palàcio”
*Després de la dansà, soparet de veïnat.
*Tots el dies s’avisarà del inici de les dansetes amb tres trons i començaran a les 21 h.
Danses de Palàcio
-Dissabte, dia 13 de juny
-Al matí: a partir de les 10 hores fins les 14 hores.
*Jocs per als xiquets, Cucanyes.
*Confecció i enramat de banderetes per on passa la dansà.
-A la vesprada: A les 19’30h i des de la seu de La Xafigà, s’eixirà en cercavila cap a la plaça Palacio amb el itinerari següent: Estació, Carrer Central, Avda. Alcoi, Carrer Sants, Placeta Molina, Sant Blai, Pl. l’Esglèsia, Carrer Major, Pl. La Vila, Carrer l’Àngel, Pl. Palàcio i Gàbia.
-Aproximadament: a les 20.30 hores i des del Santíssim, començarà la treta de balladores i la dansà tradicional del carrer Palàcio.
-A la nit: Seguidament i en finalitzar la dansà, hi haurà sopar de popular a la Plaça Palacio per a tots els que vullguen i l’ajuntament posarà l’aperitiu i els refrescos.
– A les 24 hores, ball a la plaça, a càrrec del Grup «Tres Fan Ball».
– Animeu-vos i participeu que de segur us ho passareu molt bé.
Organitza: Grup de Danses Baladre – Grup de Dolçainers i Tabaleters la Xafigà.
Patrocina: M.I. Ajuntament de Muro, Regidoria de Cultura – Exma. Diputació d’Alacant.
Preparació del «XV Aplec de Danses» de la Fireta de Sant Antoni. Dies 16, 17, 18, de gener (1998).
Dissabte 17 de gener: Sala de Concerts de la Unió Musical de Muro.
* 18:00h.= -«Antologia del cant valencià d’Estil», (1915-1996)».
-Presentació del CD i conferència a càrrec de Vicent Torrent, coordinador dels tallers de música popular valenciana i membre fundador del grup «Al Tall».
* 19:00h.= Concert de «Cant d’Estil Valencià», a càrrec de Josep Aparicio «APA» i Teresa Segarra, acompanyats pel seu grup de corda.
* 20:00h.= Dansada popular pel carrer Sants de la Pedra, fins a la Plaça de l’Església, a càrrec del Grup de Danses «Baladre» i «La Xafigà».
-En l’arribar a la Plaça, hi hauran «Albaes i cançons de ronda».
-En l’arribar a la plaça s’encendrà la foguera de Sant Antoni, perquè tot aquell que vullga, puga torrar la carn i embotit de «faixeta». Hi hauran refrescos i vi de celler.
* 22:30h.= Revetla popular en la Plaça de l’Església a càrrec del grup folk: «All i Pebre».
La més airosa i divertida vetlada en valencià, amb els ritmes ballables i cançons populars valencianes versionades i cantades en valencià.
Diumenge 18 de gener: 11:15 h : XV Aplec DE DANSES Fireta de Sant Antoni.
* 9:00h.= Cercavila/despertada a càrrec dels dolçainers de La Xafigà, per diversos carrers de Muro.
* 10:00h.= Desdejuni popular, a la plaça de Palau amb carn i embotit casolà.
* 11:15.= Des de la Placeta Molina fins a la Plaça de l’Església. Actuació dels grups:
* Grup Folklòric d’Onda.
* Grup de Danses El Portitxol de Xàbia.
* Grup de dolçainers La Xafigà.
* Grup de danses Baladre, de Muro.
Baladre amb els pensionistes de Muro, «V Setmana Cultural» del 23 al 28 de novembre de 1997.
Els pensionistes de Muro celebren al seua: «V Setmana Cultural» del 23 al 28 de novembre de 1997. Baladre col·labora amb l’associació de jubilats i pensionistes «Penya el Frare», U.D.P. de Muro, oferint per a ells i per al poble de Muro, l’espectacle: (1997) «Això diu que era…», Sobre els contes i les rondalles tradicionals valencianes, en el Centre Cultural Polivalent en la seua «V Setmana Cultural» el diumenge dia 23 de novembre de 1997 a les 19’00h.
Recepció al poble de Muro del Grup Alemany: «Trachtengruppe Wiedingharde», del 8 al 13 d’octubre de 1997.
Recepció per part del Grup Baladre en el Poble de Muro del Grup Alemany: «Trachtengruppe Wiedingharde«. Van estar amb nosaltres del 8 al 13 d’octubre de 1997, participant en la nostra festa del «9 d’octubre» i en la «Segona Trobada per la Llengua«, oferint-nos una meravellosa mostra de les músiques, balls i tradicions vingudes de la regió de Frísia del nord d’Alemanya en el nostre Centre Cultural Polivalent. Preparant-los a més per a eixos dies diverses actuacions en; Benidorm, Altea, Calp i Muro.
Després de nombrosos esforços, vam obtenir com a resultat els contactes i posterior intercanvi amb el grup: TRACHTENGRUPPE WIEDINGHARDE (Ciutat de Klanxbüll), al nord d’Alemanya. Ens va visitar a Muro el grup Alemany en la festivitat del «9 d’Octubre», els dies del 8 al 13 l’octubre de 1997. El Grup Baladre va viatjar a Alemanya, a la regió de Frísia: Ciutat de Klanxbüll, amb el grup Trachtengruppe Wiedingharde, donant una mostra del nostre folklore i cultura popular en l’anomenada regió alemanya, del 10 al 16 d’agost de 1998.
Baladre a les Festes de St. Miquel d’Agres el 27 de setembre de 1997.
Actuació del Grup Baladre en Agres (Alacant), en les seves festes patronals en honor a Sant Miquel, el dissabte dia 27 de setembre de 1997. Les festes de St. Miquel han estat recuperades i potenciades recentment, gràcies als festers de St. Miquel amb actes com ara, missa major, processó en honor al sant, revetlles, festes per a xiquets i sopar popular. Tenen lloc els dos últims dissabtes del mes de setembre, sent l’últim dissabte el més important.
Baladre d’intercanvi cultural a Itàlia, del 27 de juliol al 10 d’agost (2n. viatge a Itàlia).
El Grup Baladre vam tindre en 1997 l’oportunitat d’assistir a la «2ª Edizione del Festival Internazionale del Folklore«, celebrat del 3 al 9 d’agost en Itàlia, este festival va ser organitzat per la mancomunitat de pobles pròxims a Benevento, en la regió italiana de Campània. El nostre grup va viatjar a Itàlia del 27 de juliol al 10 d’agost, durant eixos dies vam compartir experiències amb grups de distints països com, Turquia, Rússia, Romania, Bulgària, Grècia, Colòmbia. Aquesta va ser una actuació d’intercanvi per segona vegada amb el mateix grup «La takkarata» del poble de Fragneto di Monforte que ens varen tornar la visita també en segona ocasió al poble de Muro del 8 al 13 d’octubre de 1998.
Baladre al poble de L’Orxa, el 26 de Juliol del 1997.
Actuació a L’Orxa, (Alacant), amb motiu de les Festes Patronals celebrades en honor a «Santa Maria Magdalena, el Sagrat Cor de Jesús, la Divina Aurora i el Crist de l´Angoixa», entre el 21 i el 26 de juliol. (26 de Juliol del 1997).
El Grup de Danses Baladre en Gaianes, estrenem nou espectacle!! – 19/07/1997.
El Grup de Danses Baladre de Muro, ballem en el poble Gaianes i oferim l’estrena d’una actuació-espectacle sota el títol: “Això diu que era… Sobre els contes i les rondalles tradicionals valencianes” – 1997. Tot això serà el dissabte 19 de juliol de 1997 a les 20’00 h. en la Plaça Major de Gaianes.
El Grup Baladre en la “XI Mostra de Balls Populars Estiu’97” de Cocentaina – 05/07/1997.
El Grup de Danses Baladre de Muro, participa en la “XI Mostra de Balls Populars Estiu del ’97” de Cocentaina (El Comtat), el 5 de juliol de 1997 a les 19’30 h. en el parc Paquito el Xocolatero, convidats pel Grup de Danses Cocentaina i dins dels actes de la celebració del: “5è Centenari del Naixement d’Ausiàs March”.
Danses de Muro a la Plaça del Palau; 31 de maig de 1997.
Actuació Baladre Danses’97
-Dissabte, dia 24 de maig
Com a iniciació de la setmana de Danses de Palàcio en les Festes del Santíssim:
-Actuarà: Grup de Danses Baladre a les 20:30 h. a la Plaça Palàcio.
-A partir de les 12 de la nit, albades o cançons de ronda. Es podran dedicar albades a tota la gent que s’inscriga en antelació o bé comunicant-ho a algun membre del Baladre.
Dansetes al Carrer
-Dimarts, dia 27 de maig
*Carrer Sant Francesc de Borja.
-Dimecres, dia 28 de maig
*Pati edifici Mestre J. Esteve Solbes.
-Dijous, dia 29 de maig
*Carrer Reis Catòlics
Divendres, dia 30 de maig
*Plaça de “Palacio”
*Després de la dansà, soparet de veïnat.
*Tots el dies s’avisarà de l’inici de les dansetes amb tres trons i començaran a les 20’30 h.
Danses de Pàlacio
-Dissabte, dia 31 de maig
-Al matí: a partir de les 10 hores fins a les 14 hores.
*Jocs per als xiquets, Cucanyes.
*Confecció i enramat de banderetes per on passa la dansà.
*Taller de Dansa: aquest curset estarà impartit per les xiques del grup Baladre i al mateix temps hi haurà: Taller de Xanques.
-A la vesprada: A les 19’30 hores, cercavila per tots els carrers on es feren les dansetes la setmana anterior. La Xafigà eixirà tocant per arreplegar a les parelles. En arribar a la Plaça Palacio a les 20’30 hores, es farà una dansà a càrrec del Grup Baladre i La Xafigà.
-A la nit: revetla a les 23 hores, ball al carrer a càrrec del grup «Tres Fan Ball».
– En la plaça hi haurà sopar de faixeta. Animeu-vos i participeu que de segur us ho passareu molt bé.
Organitza: Grup de Restauració El Santíssim.
Col·labora: Grup de Danses Baladre – Grup de Dolçainers i Tabaleters la Xafigà.
Patrocina: M.I. Ajuntament de Muro, Regidoria de Cultura – Exma. Diputació d’Alacant.
Baladre en el poble d’Alcosser, Festes de St. Blai l’1 i 2 de febrer de 1997.
Actuació-espectacle del Grup de Danses Baladre, amb els balls i músiques tradicionals de la nostra comarca en el poble d’Alcosser, el dissabte 1 de febrer de 1997, participant així en el «Fent Festa’97«, de les festes d’hivern en honor a St. Blai el cap de setmana de l’1 i 2 de febrer de 1997.
Preparació del «XIV Aplec de Danses» de la Fira de Sant Antoni. Dies 17, 18, 19 de gener (1997).
Dissabte 18 de gener: Sala de Concerts de la Unió Musical de Muro.
* 17:00h.= -Presentació del núm. 2 de la revista de música tradicional, La Canya.
-Presentació del llibre, «Les cornamuses i el sac de gemecs», a càrrec dels seus autors, Simó Busquets i Francesc Sans.
-1r. Aplec de sacaires. Enguany s’anuncia un Sant Antoni sacaire, per això hem volgut celebrar-ho com cal. Reunim a tots els que fan sonar este instrument musical en les nostres comarques per a sentir-los. Volem parlar d’este instrument del seu passat, present i futur, donant un repàs a la seua construcció i a la seua història.
-Pausa per a comprar en la xicoteta botiga de material tradicional. Després podrem beure «Plis-Plai popular».
-A continuació, actuació del Grup de Danses Cardaors de Bocairent, que ens oferiran una mostra de cants i músiques de la serra Mariola. Hi haurà un díptic explicatiu de l’actuació del grup.
* 20:00h.= Dansada popular pel carrer Sants de la Pedra, fins a la Plaça de l’Església, a càrrec del Grup de Danses «Baladre» i «La Xafigà».
-A l’arribar a la plaça s’encendrà la foguera de Sant Antoni, perquè tot aquell que vullga, puga torrar la carn i embotit de «faixeta». Hauran refrescos i vi de celler.
* 22:30h.= Revetla popular a la Plaça de l’Església a càrrec del grup folk: «Aldarull».
Aldarull és un grup que es va crear l’any 1995, com a resultat de l’interés que la música tradicional va despertar en alguns dels seus components actuals. Este interés fa que fins hui, Aldarull haja realitzat nombroses actuacions per molts pobles de les nostres comarques. Les seues fonts són variades, però s’inspiren en la música tradicional i la barregen per a fer ballar al públic, la participació del qual és fonamental.
Diumenge 19 de gener, 11:15 h : XIV APLEC DE DANSES Fira de Sant Antoni
* 09:00h.= Cercavila/despertada a càrrec dels dolçainers de La Xafigà, per diversos carrers de Muro.
* 10:00h.= Desdejuni popular, a la plaça de Palau.
* 11:15.= Des de la plaça Molina fins a la plaça de l’església. Actuació dels grups:
* Grup de Danses de Meliana.
* Grup de Danses de Pedreguer..
* Grup de dolçainers La Xafigà.
* Grup de danses Baladre, de Muro.
Baladre a Alcoi amb el Grup Carrascal en la «VII Setmana de Cultura Popular» 5 d’octubre de 1996.
El Grup de Danses Carrascal d’Alcoi celebra a la seua «VII Setmana de Cultura Popular«, que va des del 26 de setembre al 5 d’octubre de 1996, amb una programació oberta a tot el món, en la qual donen l’oportunitat de què la ciutadania puga conèixer de primera mà els balls, les músiques i la cultura tradicional de la nostra zona, amb tota mena d’actes populars i festius com ara: aplec de danses, cercavila, taller de ball, taller de mantons, intercanvis culturals amb altres grups, excursions guiades i altres activitats culturals. El Grup de Danses Baladre de Muro, vam ser convidats pel Grup Carrascal d’Alcoi a participar en la «VII Setmana de Cultura popular Alcoi» el 5 d’octubre de 1996, mostrant a tots els assistents els balls, més tradicionals de Muro i de la nostra comarca.
Baladre en el «XIX Festival Folklòric de Torrepacheco» 12-10-1996.
El Grup de Danses Baladre, vam participar en el “XIX Festival Folkórico Villa de Torre Pacheco” (Múrcia), convidats pel Grup de Coros i Danzas Virgen del Rosario de Torre Pacheco, el dissabte 12 d’octubre de 1966 a les 21’30h en la Plaça de l’Ajuntament.
Baladre en les Festes del Miracle i Fogueretes d’Agullent: l’1 de setembre de 1996.
El Grup de Danses Baladre participa en Festes del Miracle i Fogueretes d’Agullent 1996, vam oferir a tots els assistents un espectacle anomenat: «La faena i la festa: La festa en la faena i en les celebracions». Estrenat per primera vegada en 1995. I tot va ser el diumenge dia 1 de setembre a les 19’00 h. en el parc la Font Jordana d’Agullent. Convidats pel: «Col·lectiu Cultural l’Esportí» i l’Ajuntament d’Agullent en el: «1r. Cap de Setmana Cultural» de les Festes del Miracle, diumenge dia 1 de setembre de 1996.
Danses de Muro a la Plaça del Palau; 8 de juny de 1996.
Actuació Baladre Danses’96
-Dissabte, dia 1 de juny
Com a iniciació de la setmana de Danses de Palàcio en les Festes del Santíssim:
-Actuarà: Grup de Danses Baladre a les 20:30 h. a la Plaça Palàcio.
-A partir de les 12 de la nit, albades o cançons de ronda. Es podran dedicar albades a tota la gent que s’inscriga en antelació o bé comunicant-ho a algun membre del Baladre.
Dansetes al Carrer
-Dimarts, dia 4 de juny
*Carrer Baríton Jordà / Avgda. Gandia.
-Dimecres, dia 5 de juny
*Plaça l’Era.
-Dijous, dia 6 de juny
*Carrer Sant Roc.
Divendres, dia 7 de juny
*Plaça de “Palàcio”
*Després de la dansà, soparet de veïnat.
*Tots els dies s’avisarà del inici de les dansetes amb tres trons i començaran a les 20’30 h.
Danses de Pàlacio
-Dissabte, dia 8 de juny
-Al matí: a partir de les 10 hores fins a les 14 hores.
*Jocs per als xiquets: Cucanyes, Pinyates, Corredors.
*Confecció i enramat de banderetes per on passa la dansà.
*Taller de Dansa: aquest curset estarà impartit per les xiques de l’Escola Municipal de Dansa.
Durant l’execució de l’escola de dansa, participaran els Cabolos del Grup de Danses «El Carrascal».
-A la vesprada: A les 19’30 hores, passacarrer per tots els carrers on es feren les dansetes la setmana anterior. La Xafigà eixirà tocant per arreplegar a les parelles. En arribar a la Plaça Palacio a les 20’30 hores, es farà una dansà a càrrec del Grup Baladre i La Xafigà.
-A la nit: revetla a les 23 hores, ball al carrer a càrrec del grup «Sol de Nit».
Sol de nit és un grup de músics molt joves, que neix amb la idea de fer sonar els balls i les danses que a ells tant els agrada ballar. Per això, al seu repertori s’hi troben balls vuitcentistes (polques, xotis, masurques, valsos, etc…) de tot arreu del món (Euskadi, Grècia, Anglaterra, Bulgària, Israel, Romania, Etc…). Com que algunes danses són desconegudes de la majoria de balladors, el grup disposa de mestre de dansa per a ensenyar-les.
Nota:
-En la Plaça Palàcio hi haurà sopar de pa-i-porta.
-hi haurà servei de barra a preus populars.
-Animeu-vos i participeu que de segur us ho passareu molt bé.
Organitza: Grup de Restauració El Santíssim.
Col·labora: Grup de Danses Baladre – Grup de Dolçainers i Tabaleters la Xafigà – Escola Municipal de Dansa – Grup de Cabolos El Carrascal d’Alcoi.
Patrocina: M.I. Ajuntament de Muro, Regidoria de Cultura.
Baladre participa en la «IX Trobada d’Escoles Valencianes de la comarca l’Alcoià Comtat» 25/05/1996.
El Grup de Danses Baladre, vam participar en la “IX Trobada d’Escoles Valencianes de la comarca l’Alcoià Comtat”. En el poble de Muro el dissabte 25 de maig de 1996. Trobades organitzades pel C.P. Bracal, C.P. Montcabrer, Ajuntament de Muro i Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel valencià. Van haver-hi diferents activitats culturals, esportives i lúdiques al llarg del dia com ara: cercavila, solta de coloms, taller de balls, partida pilota, globus aerostàtic, jocs populars, rocòdrom, exposicions amb diferents temàtiques, karaoke, conta contes, teatre de carrer, concert de campanes, concert Unió Musical, nanos i gegants, berenar xiquets, lliurament de records als participants, actuació de la Xafigà, dansà popular de la mà de Baladre i ball popular (Tres Fan Ball), i amb la participació de 21 escoles valencianes dels pobles de les nostres comarques: l’Alcoià i el Comtat.
El Grup de Danses Baladre participa en les “II Jornades Culturals: Jaume II” en Alacant – 20-04-1996.
Baladre participa en les “II Jornades Culturals: Jaume II” en la ciutat d’Alacant, que va tindre lloc el cap de setmana del 19, 20 i 21 d’abril de 1996 amb diferents activitats culturals en la seu del: Consell de la Joventut d’Alacant del carrer Llauradors 14, del barri antic. Baladre va oferir als assistents els balls i músiques més tradicionals de la nostra comarca el dissabte dia 20 en la seu del Consell de la Joventut, per a commemorar el “VII Centenari de la Incorporació d’Alacant a la Corona Catalano-Aragonesa pel Rei Jaume II”.
Baladre col·labora amb la U.M.M. en la gravació del programa «Una Música, un poble» de C.9 el 10/02/1996.
El grup Baladre va participar el 10 de febrer de 1996 en la gravació del programa de la televisió valenciana Canal 9, «Una Música, un poble«. Un reportatge documental sobre la vida i costums d’un poble vistos a través de la seua Unió Musical.
Preparació del «XIII Aplec de Danses» de la Fireta de Sant Antoni. Dies 19, 20, 21 de gener (1996).
Dissabte 20 de gener: Sala de Concerts de la Unió Musical de Muro.
* 17:30h.= -Presentació del núm. 1 de la revista de música tradicional, La Canya, a càrrec del col·lectiu del mateix nom.
* 18:00h.= Actuació de «La Nova», dolçainers de Benicarló.
* 18:30h.= Col·loqui obert a càrrec de Ferran Navarro, «Des de prop, Juan Blasco, una vida dedicada a la dolçaina».
-Pausa per a comprar a la xicoteta botiga de material tradicional. Després podrem beure «Plis-Plai popular».
* 21:00h.= Dansada popular pel carrer Sants de la Pedra, fins a la Plaça de l’Església, a càrrec del Grup de Danses «Baladre» i «La Xafigà».
-En l’arribar a la plaça s’encendrà la foguera de Sant Antoni, perquè tot aquell que vullga, puga torrar la carn i embotit de «faixeta». Hi haurà refrescos i vi de celler.
* 23:00h.= Revetla popular a la Plaça de l’Església a càrrec del grup folk: «Urbalia Rurana».
Diumenge 19 de gener.
* 9:00h.= Cercavila/despertada a càrrec dels dolçainers de La Xafigà, per diversos carrers de Muro.
* 10:00h.= Desdejuni popular, a la plaça de Palau.
* 11:15h. XIV Aplec DE DANSES Fira de Sant Antoni.
Des de la placeta Molina fins a la plaça de l’església, actuació dels grups:
* Grup Centener de La Vila Joiosa.
* Grup U i Dos de Torrent.
* Grup de Dolçainers i Tabaleters La Xafigà.
* Grup de danses Baladre, de Muro.
Baladre a França, intercanvi en Saint Tropez, 9 d’octubre de 1995.
Intercanvi França: El Grup Baladre va fer un intercanvi cultural amb el grup «Lou Rampeu de Saint Tropez«, localitat ubicada en el departament de Var, en la regió de Provença-Alps-Costa Blava, de qui vam ser amfitrions en el poble de Muro del 28 d’abril al 5 de maig de 1995. El Grup Baladre els vam tornar la visita a Saint Tropez, en el pont de la festivitat del 9 d’octubre, viatjant a França i clausurant així aquest intercanvi del 5 al 9 d’octubre de 1995.
Baladre participa a la VII Trobada Folk de San Javier 22 i 23 de juliol 1995.
Participació en el VII Trobada Nacional de Folklore de San Javier (Múrcia). El 22 i 23 de juliol de 1995.
Baladre a l’Alcúdia de Cocentaina 2 de juliol de 1995.
Actuació a Alcúdia (Cocentaina), en la seua festivitat de Moros i Cristians en honor a Sant Pere. El 2 de juliol de 1995.
Baladre en el «III Festival Nacional de Folklore Ciutat de Torrent» 24 de juny de 1995.
El dissabte, 24 de juny, la Plaça de l’Església de Torrent es va convertir en un escenari on la cultura, la tradició i el folklore es donaren la mà en el marc del «III Festival Nacional de Folklore Ciutat de Torrent». Convidats per l’Ajuntament de Torrent i el Grup de l’U i Dos del Llar Antonià de Torrent.
Danses de Muro a la Plaça del Palau; 17 de juny de 1995.
Un any més les danses de Muro tornen als carrers. La plaça del Palau s’engalana de mudar i la tradició més antiga de Muro ompli de festa el poble.
Cada mes de juny, coincidint amb l’entrada de l’estiu i la festivitat del Corpus, es guarnix el carrer i plaça del Palau de la Senyoria i es balla al ritme de dolçaina i tabal, posant a prova la resistència de músics i balladors.
Les danses de Muro tenen com a acte principal la Dansà, amb estructura pròpia del poble de Muro i emparentada directament amb les dansades dels pobles que ens envolten. La Dansà comença a l’altura de l’hort de Sandingo, al carrer «Palàcio», on el cap de dansa fa la treta de les dones balladores i va formant-se’n l’estructura, és a dir, la cadena de la dansa que comença a caminar cap a la plaça.
Actuació Baladre Danses’95
-Dissabte, dia 10 de juny
Com a iniciació de la setmana de Danses de Palàcio en les Festes del Santíssim:
-Actuarà: Grup de Danses Baladre a les 20:30 h. a la Plaça Palàcio.
-A partir de les 12 de la nit, albades o cançons de ronda. Es podran dedicar albades a tota la gent que s’inscriga en antelació o bé comunicant-ho a algun membre del Baladre.
Dansetes al Carrer
-Dimarts, dia 13 de juny
*Avda. Gandia.
-Dimecres, dia 14 de juny
*Plaça Mercat.
-Dijous, dia 15 de juny
*Carrer La Pau.
Divendres, dia 16 de juny
*Plaça de “Palàcio”
*Després de la dansà, soparet de veïnat.
*Tots el dies les dansetes a les 21’30 h.
Danses de Palàcio
-Dissabte, dia 17 de juny
-Al matí TALLER DE DANSA, BANDERETES , JOCS: a partir de les 10 hores fins a les 14 hores.
*Confecció i enramat de banderetes per on passa la dansà.
*Jocs per als xiquets: Cucanyes, Pinyates, Corredors.
*Taller de Dansa: aquest curset estarà impartit per les xiques de l’Escola Municipal de Dansa.
-A la vesprada DANSÀ: A la caiguda del sol s’iniciarà en el santíssim, la treta de les parelles començant així la tradicional DANSÀ de tot el poble de Muro al carrer «Palàcio.
-A la nit VERBENA: a continuació de la dansà, el grup «TRES FAN BALL«, posaran a prova a tots els que vullguem ballar les tradicionals polques, masurques, xotis, tarantel·les, fandangos i jotes.
Nota:
-hi haurà servei de barra i «bocates» a preus populars.
-Animeu-vos i participeu que de segur us ho passareu molt bé.
Organitza: Grup de Restauració El Santíssim.
Col·labora: Grup de Danses Baladre – Grup de Dolçainers i Tabaleters la Xafigà – Escola Municipal de Dansa.
Patrocina: M.I. Ajuntament de Muro, Regidoria de Cultura.
Baladre reb a Muro al Grup Francés Lou Rampeu de St. Tropez, abril de 1995.
Recepció del groupe folklorique «Lou Rapeau de Saint Tropez«, del Sud-est de França. Saint Tropez és una localitat ubicada en el departament de Var, en la regió de Provença-Alps-Costa Blava. És un dels centres turístics més importants de la Costa Blava Francesa. Este grup va ser el nostre hoste del 28 d’abril fins el 5 de maig de 1995 i va dur a terme diverses actuacions, a Dénia, Agullent i Muro, donant-nos a conéixer el seu folklore i cultura occitana.
Preparació del «XII Aplec de Danses» de la Fireta de Sant Antoni. Dies 20, 21, 22 de gener (1995).
Dissabte dia 21.
Quartes jornades sobre la dolçaina, (organitzades pel col·lectiu, «La Canya»).
14’00h. Col·locació de la llenya, per a les fogueres de Sant Antoni, al carrer Sants de Pedra, Placeta Molina i Plaça L’Església.
Activitats a la vesprada.
16’30h. fins a les 20’00h. Lloc cine Espanya.
1r. Presentació del col·lectiu «La Canya» (Principis i objectius) i a continuació xarrada, «La festa de Sant Antoni», a càrrec de D. Antonio Ariño del Departament de Sociologia de la Universitat de València.
2n. «El Cant Tradicional de la Serra Mariola», pel Grup de Danses Els Cardaors de Bocairent. Les danses de Bocairent per balladors de Bocairent amb Juan Martínez com a dolçainer.
3r. Danses col·lectives pel Grup Tres Quartans de Reus i Jordi Torreta.
20’00h. Cercavila des del cine Espanya fins al carrer Sants de Pedra.
20’15h. Dansada popular fins a la plaça de l’església seguint el discòrrer de les fogueres. Nota: La dansada popular és perquè balle tot el món, porteu castanyoles.
Activitats a la nit.
Encesa de la foguera de Sant Antoni (Plaça de l’Església) i torrada popular amb vi de la comarca i aigua-sal. Nota: per a sopar el que tinga aigua-sal que ne porte. A continuació ball a càrrec del grup «Tres Fan Ball», amb la presentació del seu nou C.D. «Fadrina i Porugà».
Diumenge dia 22.
11’00h. Presentació dels grups invitats a pas de dansa, des de la Placeta Molina fins a la Plaça de l’Església:
*Grup Jaraiz de Requena. (Els Serrans)
-Fandango Els Isidros. -Seguidilles Villar d’Olmos.
-Jota Camporobles. -Bolero de Requena.
*Grup Carrascal d’Alcoi.
-Sandinga de Xixona. -Fandango de Banyeres.
-Malaguenya de Castalla. -Jota de Barxell.
*Grup Baladre de Muro.
-Vetlatori de Xàtiva. -Jota de Moixent.
-L’u de Tárbena. -Jota de Muro.
-Cercavila a càrrec de la Xafigà, acompanyant als grups de danses per distints carrers de Muro.