«TURBALLOS CAU DE RABOSES»: El Grup de Danses Baladre en les Festes de St. Francesc de Pàola de Turballos.

LES FESTES DE TURBALLOS
Turballos celebra les seues festes Patronals en Honor a Sant Francesc de Paola, el cap de setmana del tercer diumenge de setembre. El Grup de Danses Baladre de Muro participa en estes festes patronals cada tercer diumenge de setembre des del 15 de setembre de l’any 2002, on el diumenge de festes després de la missa i la processó en honor al Sant, Baladre ens ofereix la seua habitual actuació-espectacle amb l’estrena d’un espectacle renovat cada any de balls, músiques, tradicions i històries de les nostres comarques valencianes, que delecten sempre al públic que ve a veure’ns habitualment en la Plaça de l’Església del poble.

El cap de setmana de festes de Turballos, ve farcit de diferents actes i esdeveniments festius, socials i culturals com ara: La despertà i esmorzar de cabasset, campionat de cotos, contacontes, jocs infantils, dinars i sopars de germanor, castell inflable per als més menuts, entrada de Moros i Cristians, la processó del diumenge, l’espectacle del Grup de Danses Baladre i el castell de focs d’artifici com a cloenda de la festa.

També se celebren en Turballos altres festes, fires i esdeveniments culturals com ara: La Festa de la Terra i Intercanvi de Llavors Tradicionals en febrer i la Festa del Benicadell en el mes de maig. Les activitats que actualment es duen a terme durant aquestes celebracions estan relacionades amb la terra, les tradicions, el medi ambient i la seua sostenibilitat com ara: rutes per a conèixer les plantes mengívoles de l’entorn, intercanvi de llavors tradicionals valencianes moltes d’elles en perill d’extinció, per als qui estimen i practiquen l’agricultura ecològica i per a lluitar contra l’ús de llavors comercials, utilitzades i controlades per grans empreses multinacionals de la indústria agroalimentària, aquesta és una eina esmolada per a evitar el control d’aquestes corporacions als nostres productes tradicionals de la terra.

Aquestes fires ofereixen una gran varietat de productes: ecològics, artesanals, de proximitat i que van directament de la persona productora a la consumidora i compten amb la col·laboració i el suport de tot un seguit d’entitats i associacions locals i comarcals, com ara: l’Ajuntament de Muro, la Mancomunitat de l’Alcoià-Comtat, el Club Centre Excursionista de Muro, o la Coordinadora de l’Alcoià-Comtat pel Valencià, entre d’altres. La sessió, organitzada per l’Associació Cultural de Turballos “Cau de raboses”, organitza i programa el mercat i també algunes propostes culturals com: l’excursió pels voltants del poble, o una ruta de contacontes.

TURBALLOS
D’orígens preislàmics, Turballos ha patit diferents episodis de despoblament, el primer en 1515, quan es convida a vint-i-cinc veïns de Muro a repoblar-la, com en 1609 amb l’expulsió dels moriscos. Tot i experimentar un creixement entre els segles XVIII i XIX, la pedania quedaria deshabitada durant el segle XX, fins que a finals dels anys 1970, el religiós Vicent Micó impulsà al costat d’uns quants matrimonis la creació d’una comunitat pacifista, ecologista i autosuficient.

La pedania de Turballos és molt singular pel seu aspecte, ja que sembla que els anys no hi hagen passat. Els seus carrers i les seues cases conserven un estil particular i tradicional, i sens dubte és visita obligada per a tot aquell que visita aquesta zona.

Turballos és una pedania que pertany al municipi de Muro. Està situada al peu en la part meridional de la muntanya del Benicadell, a una altitud de 455 metres. El terreny és de secà, d’una qualitat regular i el seu cultiu són les oliveres.

Actualment, té 18 cases, una església dedicada a Sant Francesc de Paula i celebren les seues festes patronals sempre el tercer diumenge de setembre.

Limita amb Muro pel nord i oest, amb Gaianes limita per l’est i amb Setla de Nunyes pel sud. Està comunicada amb Alacant i amb València per la Nacional 340, punt quilomètric 807 i hi ha camins amb els pobles limítrofs.

La pedania de Turballos és molt singular pel seu aspecte, ja que sembla que els anys no hi hagen passat. Els seus carrers i les seues cases conserven un estil particular i tradicional, i sens dubte és visita obligada per a tot aquell que visita aquesta zona.